Helyi közélet

2012.10.07. 17:15

„...kinek az ükunokája vagyok én!”

Miskolc - Miskolc október 6.-i ünnepségének szónoka az egyik vértanú ükunokája volt.

Miskolc - Miskolc október 6.-i ünnepségének szónoka az egyik vértanú ükunokája volt.Az Aradi Vértanúk napjának miskolci ünnepségét az első független magyar kormány miniszterelnökének emléktáblája előtt tartották, „1848-as” huszárok részvételével. A város és a megye elöljárói, poltikusok és hivatalnokok egy-egy fakeresztet helyeztek a hősök képmása elé, az erősítőkből megkonduló harangszót követően, az kivégzés előtti utolsó mondatok felidézésekor..

A miniszterelnökről és Az Aradi hősökről: Hideg Lajosné Gigler Mária (69), Schweidel József aradi vértanú, 48-as honvédtábornok leszármazottja, pontosabban ükunokája emlékezett meg, egyenként felidézve rövid életútjukat,ő tetteiket, haláluk körülményeit.

Szabó Sándor református lelkipásztor imája után főhajtással és koszorúzással zárult az esemény.

– Pici gyermekkorom óta tudom, hogy milyen nevezetes ős leszármazottja vagyok – mondta el lapunknak az ünnepség után Hidegné Gigler Mária.

Fellebbezési indok

– Ugyanakkor nem volt szokás emlegetni, az ötvenes években különösen nem. Voltaképp bennem is akkor tudatosult a jelentősége, amikor 1951-ben ki akartak telepíteni bennünket. Akkor a nagymám erre hivatkozva nyújtott be fellebbezést. Budapestre nem engedtek vissza, de Edelényben letelepedhettünk a nagymamám testvérénél. Én azért megtartottam magamban a titkot jó ideig: még a középiskolai osztálytársaim sem tudták, hogy kinek az ükunokája vagyok én. Amikor tanultunk róluk, róla, belülről csodálatos szép érzés töltött el, feszítő büszkeség.

Hidegné Gigler Mária elmondta: Schweidel József fia volt az ő nagymamájának az édesapja.

Megszakad...

– Nekem nincsen gyermekem, így az én ágamon velem kihal a család. Budapesten vannak még távoli rokonok, másik ágról – tette hozzá.

Megtudtuk azt is, két tárgyat őrizgetett féltve a nagymama a nevezetes őstől: az egyik a nemesi oklevél, a másik Schweidel József pecsétnyomója,. Mindkettő a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületében látható.

A kései utód egyébként a Megyei Kórház közegészség- és járványügyi felügyelőjeként ment nyugdíjba. Férjével Ongán élnek. Ott helyben is kérték már fel emlékező beszéd megtartására, valamint 8 évvel ezelőtt Pécsett beszélt az ükapáról, az aradi 13 szoboravatásán. Tagja az Aradi Vértanúk egyesületnek is.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában