Helyi közélet

2012.10.17. 13:57

Demonstráció az Avason - A Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat tüntetése

Miskolc - Nem könnyű megközelíteni a délután 2-kor induló roma demonstráció helyszínét, tájékoztattak kollégáink. Ők is rendőri záráson keresztül érkeztek a nagypostához, az autójukat ellenőrző rendőrök jó munkát kívántak nekik.

Miskolc - Nem könnyű megközelíteni a délután 2-kor induló roma demonstráció helyszínét, tájékoztattak kollégáink. Ők is rendőri záráson keresztül érkeztek a nagypostához, az autójukat ellenőrző rendőrök jó munkát kívántak nekik.




17.29: Befejeződött a Szinva-teraszon a romák demonstrációja. A rendezvény végén Váradi Gábor az egyik főszervező arra kérte az egybegyűlteket, hogy néhány percig még maradjanak a helyszínen, hogy a szimpatizánsok egy részét az oda érkező buszok elszállítsák majd. A rendezvény - úgy tudjuk – mindenféle atrocitás nélkül lezajlott, ám mivel ezekben a percekben is tart az Avason a Jobbik rendezvénye, természetesen a belvárosban továbbra is óriási a rendőri jelenlét.


17.21: Száva Vince, a roma - magyar összefogásról, megbékélésről szónokolt, majd Szilvási István roma zenész hozott szó szerint jó hangulatot fiatalos lendülettel a szónoklatok sorába, amelyet stílszerűen úgy zárt: „A facebook-ra este töltsétek fel a képeket!”. Jelenleg a Romano Teatro nívódíjas zenekar műsora szórakoztatja a jelenlévőket.


17.00: Horváth Aladár - Váradi Gáborhoz hasonlóan - többek között „megemlékezett” Miskolc polgármesterének reggeli nyilatkozatáról. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Én már akkor az Avason laktam, amikor ő még román állampolgár volt. Nem, nem kell visszamennie, de tartsa be a cigány-magyarok jogait.” Most éppen Setét Jenő roma aktivista lépett a mikrofonhoz, aki korábbi felszólalókkal ellentétben úgy látja, hogy sok roma jött el a demonstrációra. Meglátása szerint Miskolc úgymond egy mérföldkő, ami egyfajta roma összefogás.


16.40: A felszólalók között az egyik főszervező, Váradi Gábor többek között azt mondta, hogy azért vagyunk ennyien, mert sokan féltek eljönni a demonstrációra. Ugyanakkor a miskolci roma vezető azon megdöbbenésének adott hangot, mely szerint Miskolc polgármestere egy mai nyilatkozatában azt mondta, hogy a fészekrakókat az Avasról ki kell söpörni. Ez Váradi Gábor szerint az 1940-es évek politikai retorikáját idézi. Szót kapott Horváth József, a megyei cigány önkormányzat vezetője. Ő azzal kezdte mondandóját: „Szeretem Magyarországot!”, majd hozzátette hogy jobb oldali érzelmű ember volt, de kiábrándult, mert nem kell sem a jobb, sem a bal oldalnak. Ezekben a percekben Horváth Aladár főszónok roma polgárjogi aktivista beszél.


16.21: Ezekben a pillanatokban kezdődött meg a Szinva-teraszon a roma demonstráció záróaktusa. Glonczi Ernő köszöntötte a résztvevőket. A demonstrálók most a roma himnuszt éneklik. Szegedi Dezső színművésszel is szót váltottunk. A Miskolci Nemzeti Színház Jászai-díjas művésze a mai délutánról elmondta: a jelenlétével demonstrál. Kijelentette, sajnos igenis félniük kell a romáknak és a nem romáknak is az országban jelenleg meglévő szélsőségesektől. Egy Salgótarjánból érkező házaspár elmondta: a szolidaritás jegyében jöttek a borsodi megyeszékhelyre.



16.04: A belvároshoz ért a romák menete, most hagyják el a Sötétkaput. Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy eddig sem a roma-, sem a DK-menet kapcsán atrocitásra nem került sor, rendőri intézkedésre nem volt szükség. Mivel időközben felduzzadt a tömeg, megkérdeztük a roma felvonulás szervezőit, mennyien lehetnek. Azt a választ kaptuk, hogy jelenleg 1000-1200-an vannak. A Szinva-teraszon beszédek hangzanak majd el.


15.36: A Herman Ottó Gimnáziumnál jár a demonstrálók lassan félezresre duzzadt menete, amelyhez az egykori Domusnál újabb félszáz szimpatizáns csatlakozott. Közöttük munkatársunk felfedezni vélte Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat korábbi elnökét is. Egyébként békés a felvonulás, információink szerint eddig semmilyen rendőri intézkedésre, atrocitásra nem került sor. De a belvárosban közlekedőknek nem árt tudniuk, hogy a demonstráció a villamosforgalmat is lassítja. A felvonulókat a rendőrök most terelik a villamospályáról a járdára.


15.26: A romák békemenete most hagyta el a Nagyváthy-Meggyesalja kereszteződést, a Szent Anna felé tart a tömeg. A környéket sok szegény sorsú ember lakja, ők tapsviharral köszöntötték az érkezőket. A bámészkodókkal beszélve azt tapasztaltuk, hogy az emberek megosztottak a romák menetének megítélésében. Nem romák is azt mondták, hogy egyetértenek ugyan a felvonulás céljaival, de szélsőséges megoldásnak tartják ezt is, mint a Jobbik menetét. Nem biztos, hogy ezzel kellene felhívniuk törekvéseikre a közvélemény figyelmét, megbénítva Miskolc életét – tették hozzá. Közben Váradi Gábor szervező telefonhívást kapott, amely szerint több mint százan gyűltek össze még az avasi nagypostánál. Próbálják megoldani, hogy ők is csatlakozhassanak a menethez.


14.58: Az avasi kilátó környékén, a sportpályánál újabb szimpatizánsok csatlakoztak az immár 300 főre duzzadt tömeghez. Az érkezők tábláiból kiderült, hogy például Újpestről és Kázsmárkról is érkeztek romák Miskolcra. Munkatársunk sajókazai emberekkel beszélgetett, akik elmondták: elsősorban azért csatlakoztak a felvonuláshoz, hogy felhívják a figyelmet, ők ugyanolyan emberek, mint bárki az országban, aki szeretne dolgozni és normálisan élni. A helyszínen még francia forgatócsoportot is láttak kollégáink.


14.40: Perceken belül az avasi sportpályákhoz ér a romák menete, amely továbbra is rendben, fegyelemben, békességgel vonul a célja, a Szinva-terasz felé. Kisebb csődület eddig mindössze akkor támadt, amikor Horváth Aladárt, a demonstráció egyik fő szónokát, roma polgárjogi aktivistát "lerohanták" a sajtó képviselői.


14.21: Az Avasi Gimnáziumot hagyta el a tömeg. Békességben, a Himnuszt énekelve haladnak az Avas tető felé, ahol hírek szerint további demonstrálók és szimpatizánsok csatlakoznak majd a "békemenethez".


14.10: Elindultak a tüntetők az avasi nagypostától. Egyelőre nem lehet megsaccolni, mennyien vesznek részt a roma demonstrálók menetében. Az biztos, hogy az előzetesen várt ezer főnél kevesebben vannak. Az egyik főszervező, Váradi Gábor szerint körülbelül 200-an lehetnek. A tüntetők azt skandálják: "nácik haza". az út mentén érdeklődők, és változatlanul: nagyon erős rendőri készültség, és hatalmas médiaérdeklődés.


13.48: A postánál jelenleg körülbelül 50-60 tüntető gyülekezik. Az Avason rohamrendőröket is látni véltek, mentőautók is várakoznak a lakótelepen. Nagy a médiaérdeklődés, országos televíziók átjátszóautókkal érkeztek.


Miskolc - A Demokratikus Koalíció tüntetése egy órára volt meghirdetve a Csabai Kapuhoz Miskolcon.

Miskolc - A tüntetések napja lesz szerdán Miskolcon: három szervezet is demonstrál az Avason.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában