Helyi közélet

2012.10.08. 18:47

Aszály miatt nincs elég víz: a záportározók segíthetnek

Budapest - Jövőre újra megdőlhet az évszázados szárazsági rekord. Fel kell készülnünk rá.

Budapest - Jövőre újra megdőlhet az évszázados szárazsági rekord. Fel kell készülnünk rá.„A múlt század elején, 1901 óta az idei volt a legszárazabb év – vázolta el a cseppet sem szívderítő helyzetet a napokban Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. – Jövőre ráadásul a szárazsági rekord akár meg is dőlhet, mert az eddigi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy nem egyszeri anomáliáról, hanem hosszú távú eltolódásról van szó, mintha megváltozott volna a légköri cirkulációs rendszer.”

Minden megváltozott...

A szakember rámutatott: az állhat a háttérben, hogy az utóbbi időben – az éghajlatváltozás hatására – nagyon kiterjedté vált a szaharai magas nyomású levegő, ezért észak felé tolódott a csapadékot hozó zóna. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet már csapadékos időszak, de a szárazság akár el is húzódhat.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerint kormányzati koncepcióváltás kell a víz megtartása érdekében. A szakpolitikus ezt úgy képzeli el, hogy „eddig a felszíni vizeket elvezették, ezután pedig – ha van csapadék – meg kell tartani azokat”. A probléma, hogy könnyen elárasztható területekből, lapályokból nagyon kevés van, ezért szükséges tározókat is építeni.

Mintegy 100-150 záportározót és 8-12 nagyméretű víztározót kell építeni az országban az aszály enyhítésére. A nagyobb tározók megépítése milliárdos nagyságrendű téttel, de egy záportározó 150-300 millió forintból kijöhet – tudtuk meg.

Hét tározónk már van

Mindössze két év telt el a Sajó és a Bódva mentén súlyos károkat okozó nagyárvíz óta. Akkor – sok más védelmi intézkedés mellett – hét helyen épültek tározók (a mellékel grafikán megtekinthető a pontos helyük – a szerk.): szükségtározó épült Bódvaszilas, Bódvarákó ás Bódvalenke védelmére, míg záportározó épült Hídvégardón, Bódvaszilason, Szendrőládon és Edelénynél.

Átadásukkor Illés Zoltán államtitkár a következőket nyilatkozta portálunknak: „A nagyárvízben érintett észak-magyarországi folyók felső szakaszai mentén teljes egészében megépült záportározók és vésztározók biztosítják azt, hogy a folyók alsó szakaszain biztosan ne lépjenek ki a medrükből. Ezek a tározók megfogják a vizet.” Talán még a szakpolitikus sem gondolta, hogy alig két esztendővel később olyan helyzet alakul ki, hogy lassan nem lesz mit tölteni ezekbe a tározókba.

Mint portálunkon is olvashatták, a két évvel ezelőtti nagyárvíz egyik okozója, a Bódva a szlovákiai oldalon helyenként kiszáradt.

A hét már meglévő szükség- és záportározó megyénkben alapja lehet az Illés Zoltán által emlegetett tározóépítési programnak. Ezekben a tározókban körülbelül 5 millió köbméternyi víz „tehető el” a szűkebb napokra. Természetesen ahhoz csapadéknak is kell lennie, és a csapadékot oda is kell vezetni a tárolóhelyekhez. Ez az amit ki kell még dolgoznia hozzáértőknek és mellé kell tenni a szükséges pénzt is.

ÉM-SZB

Miskolc-Lillafüred - Idén július 15-én volt 30 éve, hogy Hoitsy György elkezdett dolgozni a lillafüredi pisztrángtelepen.

tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában