Helyi közélet

2012.10.12. 15:44

Adóslista, elérhetelen cégekkel

Miskolc - Több mint 25 millió forintos adótartozással vezeti egy cég az októberi adóslistát.

Miskolc - Több mint 25 millió forintos adótartozással vezeti egy cég az októberi adóslistát.Október elején megjelent az új miskolci adóslista, amely 220 névvel egészült ki az első félévben lejárt tartozások miatt. A listán jelenleg magánszemély szerepel, adósságuk összege mintegy 426 millió forint. A névsort először február 20-án ismertette a miskolci önkormányzat, azóta mintegy 70 millió forintot fizettek be az érintettek – mondta Dobos Tímea városházi szóvivő.

Január elsejétől ezer forint adóhátrálékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára az, aki tíz napot késik egyes adókötelezettségeivel. A közzététel elkerülhető lenne, mivel a megjelentetés előtt tájékoztatják az érintetteket. Aki rendezi adósságát, vagy erre hajlandóságot mutat, az nem kerül fel a listára.

Dobos Tímeától megtudtuk azt is, hogy az októberi felszólításnál is volt, aki rendezte tartozását, sőt, a lista megjelenése után is sokan amellett döntöttek, befizetik a hátralékukat, vagy legalábbis átütemezést kérnek. A befizetők közt voltak nagytartozók is.

Annak ellenére, hogy az érintetteket értesítik a honlapon való megjelentetés előtt, találkoztunk olyan adóssal is – több mint 13 millió forint adót nem fizetett be eddig az önkormányzatnak – amelynek fogalma sem volt róla, honnan tud lapunk ezekről az adatokról. És persze azt is kifogásolta, hogy megkérdeztük, miből halmozta fel ezt a tartozást.

De ezt a céget legalább sikerült elérnünk. A többi nagytartozót nem. A listáról ugyanis kiválasztottuk azokat a cégeket, amelyeknek jelentős, 5 millió forint fölötti a tartozásuk. Legtöbbjük nem miskolci székhelyű, de ha mégis, akkor is elérhetetlenek voltak. Vagy nincs telefonszámuk – legalábbis az internet és a tudakozó nem tud róla –, vagy a megadott számon elérhetetlenek. Ilyen volt például a hajdúsámsoni YUKO-TRADE KFT. is, mely 8,6 millióval tartozik a miskolci önkormányzatnak, vagy a Digép MSM Kft, amely miskolci székhelyű ugyan – az adótartozása több mint 14 millió forint –, de nem sikerült elérnünk a cég képviselőit.

Van, aki fizetett

A márciusi listán újdonságnak számított az Avas szállót tulajdonló Multicasa Consulting Kft., akkor több mint 5 millió forinttal tartozott, a mostani listán „csak” 2 millió forinttal szerepel.

De az adósok közt vannak magánszemélyek is. Közülük már korábban is egy, a Szarkahegyen élő nő vezette az adóslistát. Ez októberre sem változott, de míg márciusban több, mint 9 millió forint volt a tartozása, most 11 millióval került az élbolyba.

Csúcstartó

Az októberi lista csúcstartója egyébként az AN M-21 Kft, amelynek 25,5 millió forintos adótartozása van a város felé. A cég budapesti székhelyű, de Miskolcon, a Régiposta utcában üzemeltet irodaházat, legalábbis az interneten ezt az információt találtuk a cégről. A cégvezetőjét próbáltuk elérni, annyi információt kaptunk, jövő héten lesz.

Az önkormányzat szerint nem az a jellemző, hogy a listára felkerülők nem fizetnek. Mivel a módszer bevált, az önkormányzat továbbra is közzéteszi honlapján mindazok nevét, akik helyi, illetve gépjárműadóval tartoznak a városnak.

Az adatvédelmi hatóság szerint egyébként törvénytelen a közzététel, de dr. Csiszár Miklós jegyző szerint törvényesen járnak el.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában