Helyi közélet

2012.10.20. 22:28

A temető ki sem látszott a gazból

Miskolc - Önkéntesek dolgoztak szombat délelőtt a Tetemvár melletti I. világháborús temetőben. A takarítást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a Háromkő Egyesület, valamint a Magyar Cserkésszövetség II. Kerülete szervezte.

Miskolc - Önkéntesek dolgoztak szombat délelőtt a Tetemvár melletti I. világháborús temetőben. A takarítást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a Háromkő Egyesület, valamint a Magyar Cserkésszövetség II. Kerülete szervezte.A Miskolc belvárosához közel lévő elhagyatott I. világháborús sírok gondozásának ötlete 1992-re nyúlik vissza, amikor Kapusy László Pál, a 19. Bükk cserkészcsapat akkori parancsnok indíttatására a cserkészek gondozásba vették a temetőt. Ez a hely a Miskolc - Tetemvár területén (a híres Deszkatemplom és temetőtől nem messze) a szépen gondozott és karbantartott „Hősök temetője” mellett körülbelül 50 méterre található. A sírokat helyenként több méter magas, sűrűn benőtt akácos és bozótos fedte el olyannyira, hogy a temető szomszédságában élők is csak a sírok elején lévő emléktáblából tudták, hogy a területen katonai temető található. Aki kíváncsi volt a sírokra és belevetette magát a bozótosba, sajnos akkor sem lett sokkal okosabb, ugyanis a sírköveket teljesen bemosta az eső és ellepte a moha, alig pár centiméter állt ki a kövekből. Hosszú évek, évtizedek óta nem gondozta senki a temetőt, és a természet sajnos óriási kárt tett az egykor nagy tisztelettel eltemetett katonák sírjaiban.

A kezdeti lelkesedés hamar elmúlt, sem társadalmi, sem egyéb támogatás nem kísérte az önként vállalt programunkat. A cserkészszövetség újjáalakulása után toborzott kiscserkészekkel nem lehetett látványos munkát végezni, a 72 sorból, és soronként 6-7 sírból álló temetőnek csak egy piciny részét sikerült megtisztítani. Időközben Kapusy László Pál csapatparancsnok elhunyt, és a temetőtakarítás ügye egy időre feledésbe merült.

Az akkori kiscserkészek időközben felnőtt emberek lettek, azóta átvették a cserkészcsapatok és a II. Cserkészkerület vezetését, majd megalakították a Háromkő Egyesületet. Most már önkéntesek segítségével ők folytatják a temető takarítását, rendbe hozatalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában