Helyi közélet

2012.10.24. 08:06

"A magyar szabadság örökké megmarad"

Miskolc - A Művészetek Házában tartotta kedden este október 23-ai ünnepi megemlékezését Miskolc városa.

Miskolc - A Művészetek Házában tartotta kedden este október 23-ai ünnepi megemlékezését Miskolc városa.Elsőként Demeter Ervin kormánymegbízott, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal vezetője emlékezett meg az 1956-os forradalom hőseiről, és a miskolci eseményekről.

A politikus többek között elmondta, hogy "egy akarattal kiáltottak akkor az igazságért" és "mi magyarok világtörténelmet írtunk". Hangsúlyozta, hogy az akkori harc nem volt hiábavaló annak ellenére sem, hogy mennyien áldozták életüket, mennyien sebesültek meg, és hogy mennyien hagyták el később az országot. És annak ellenére sem, hogy "szüleink, nagyszüleink nem beszélhettek később róla", hiszen a forradalmat nem lehetett eltaposni.

- Magyarország nem volt, hanem lesz! - idézte Széchenyi Istvánt ünnepi mondandója végén a kormánymegbízott.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is felelevenítette a miskolci 56-os eseményeket, amelyet "különös ünnep" jelzővel illetett. Utalt arra is, hogy nem sokszor fordult elő, hogy külföldi költők, írók forradalmunk kapcsán írtak volna dicsőítő műveket. 1956 miatt megtették.

Az első választásokig

A képviselő szerint 1989. október 23-án egységes lett a magyar nemzet, amely csak addig a pillanatig tartott, amíg az első szabad választásokon - 1990-ben - el nem indult a voksoláson a MSZMP utódpártja. Végül egy, a miskolci 56-os események feldolgozó, 2006-ban megjelent munkából idézett.

- Azok, akik nem ismerik a történelmünket, gyakran megkérdezik ilyenkor, hogy mit jelent a zászlónk közepén tátongó lyuk. A zsarnoki kommunista diktatúra kitörlését szimbolizálja - mindezt már Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mondta többek között, aki beszédében kiemelte: "ígérjük, hogy a magyar szabadság örökké megmarad."

Az ünnepi felszólalások után Zalányi Gyula rendezésében "Együtt" címmel a Miskolci Nemzeti Színház művészei, a Montázs Drámapedagógiai Egyesület színjátszói és miskolci általános és középiskolai tanulók adtak elő az október 23-ai események előtt tisztelgő nagysikerű műsort.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában