Helyi közélet

2012.10.20. 20:43

A bolgár kertészek gyermekei

Felsőzsolca - Tíz éves jubileumát ünnepelte szombaton a felsőzsolcai Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat.

Felsőzsolca - Tíz éves jubileumát ünnepelte szombaton a felsőzsolcai Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat.Október vége egyébként is fontos dátum a bolgár kertészek számára, hiszen minden évben ekkor tartják a kertészünnepet annak örömére, hogy ősz közepére befejeződött a betakarítás és a nagyobb kerti munkák. Most azonban a nemzetiségi önkormányzat megalakulásának tizedik évfordulója is alkalmat adott a közös istentiszteletre, koszorúzásra, emlékezésre és vidám együttlétre.

Major Ádámné, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és „motorja” portálunknak elmondta, bár már kevesen vannak az egykori bolgár kertészek leszármazottai, mindössze 25-en, de tevékeny tíz évet tudhatnak magukénak. Szinte minden vágyuk teljesült, amit csak kigondoltak. 2005-ben már felavathatták a bolgár kertészek tiszteletére állított emlékművet a Bárczay-kastély kertjében. 2007-ben testvérvárosi kapcsolatot létesítettek a bolgár Draganovoval, mivel szüleik ebből a városból érkeztek Felsőzsolcára. 2010-ben dokumentumfilmet készítettek a felsőzsolcai bolgár kertészek történetéről. A bolgár testvérvárosban találtak olyan 80 éves embert, aki valamikor Felsőzsolcán kertészkedett, majd visszament hazájába, de még mindig tudott egy-két szót magyarul. A filmet egyébként az elnök saját pénzéből finanszírozta. Majd túléltek a 2010-es árvizet, fogalmazott Major Ádámné. Nem sokkal utána könyvet adtak ki Tündérkertek a Sajó völgyében címmel. Ebben dolgozták fel a felsőzsolcai bolgárság történetét.

A szombati ünnepség hálaadó istentisztelettel kezdődött a helyi görög katolikus templomban, majd megkoszorúzták a bolgár kertészek emlékművét. A Rendezvények Házában ünnepi emlékezés és műsor várta a vendégeket: fellépett a Jantra Táncegyüttes és a Pravó Zenekar. A rendezvényen részt vettek bolgár polgármesterek, Bisserka Benisheva, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Dr. Dancsó Muszev, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában