Helyi közélet

2012.09.02. 10:27

Világot látnak, nyelvet tanulnak

Miskolc - Egyetem vagy munka előtt hasznos lehet a külföldi önkéntes munka.<strong>

Miskolc - Egyetem vagy munka előtt hasznos lehet a külföldi önkéntes munka.Tóth Gergő 2010 szeptemberében Litvániába utazott, hogy ott végezzen önkéntes munkát egy fogyatékos embereket gondozó otthonban. Először kicsit tartott a munkától, mesélte lapunknak, itthon ugyanis csak egy hete volt arra, hogy megismerhesse a fogyatékos emberek életét. De aztán félelme hamar elillant, hiszen sok segítséget kapott a gondozóktól. Más országokból érkezett önkéntesekkel dolgozott együtt az otthonban, egy perui és egy osztrák fiúval, valamint egy orosz lánnyal, akikkel jó barátságot kötött.

Volt idő utazásra

Nyelvórákra jártak, ahol a litván nyel alapjait sajátíthatták el, de a helyi fiatalokkal inkább angolul beszélgettek. Utazásra is volt lehetőségük, meglátogatták a Litvániában más városban dolgozó önkénteseket. Gergő sok-sok élménnyel tért haza, hasznosnak tartja a Litvániában töltött hónapokat. A 25 éves fiatalember azóta elvégezte Nyíregyházán a nemzetközi gazdálkodás szakot. Jelenleg munkát keres, reméli, hogy talál is. Megjegyezte: az igaz, hogy az otthonban végzett munka nem a kapcsolódik szorosan a végzettségéhez, de az ott gyűjtött tapasztalatok biztos, hogy segítségére lesznek a jövőben.

Akit nem vettek föl főiskolára vagy egyetemre, de szeretne világot látni, nyelvet tanulni és önkéntes munkával tölteni egy-két hónapot, akár egy egész évet is, érdemes részt vennie a Fiatalok Lendületben Program Európai Önkéntes Szolgálat alprogramjában. A tudnivalókról Váradi Zsoltot, a Mobilitás Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda megbízott osztályvezetőjét kérdeztük, aki lapunknak elmondta: a projekt keretében a 18 és 30 év közöttiek végezhetnek önkéntes munkát külföldön. A lehetőség számos fiatal számára elérhető, hiszen nem kell hozzá szakképzettség, diploma vagy nyelvvizsga, sőt rengeteg pénz sem. A program ugyanis fizeti az útiköltség 90 százalékát, a biztosítást, a nyelvi felkészítést, a szállást, a napi háromszori étkezést, valamint a helyi közlekedést. Mindezek mellett még zsebpénzt is kapnak a program résztvevői. Számos ország és számos munkalehetőség várja a fiatalokat, tudtuk meg Váradi Zsolttól. Lehet például Hollandiában tevékenykedni egy ökofarmon, vagy Franciaországban egy napköziben, de akár Lengyelországot is választhatják az önkéntesek, ahol egy művészeti központ várja a segítő kezeket.

Másik kultúra

Érdemes a Mobiltás Országos Ifjúsági Igazgatóságának a honlapját böngészni, és az adatbázisból kiválasztani a legmegfelelőbb ajánlatot. (www.mobilitas.hu) Váradi Zsolt tapasztalatai szerint a külföldi önkéntes munka nagyon hasznos a fiatalok számára, hiszen felkészíti őket a későbbi munkára, megismernek egy másik országot, egy másik kultúrát, kipróbálhatják magukat egy új környezetben, új helyzetben, és rengeteg barátot szerezhetnek.

A megyénkbeli fiatalok, ha szeretnének külföldön önkéntesek lenni, a Mobilitás regionális irodáját érdemes felkeresniük Miskolcon (Selyemrét utca 1.), vagy levelet is írhatnak Váradi Zsoltnak, akitől minden fontos információt megkaphatnak: [email protected]

Fontos tudnivaló

Fontos tudni, hogy aönkéntesek, máshol nem dolgozhatnak, nem járhatnak egyetemre a fogadó országban. Erre, amellett, hogy a program szabályai nem teszik lehetővé, nem is lenne idő, hiszen az önkéntesség teljes idős, körülbelül heti 35 órás elfoglaltságot jelent. Azonban az önkéntes nemcsak dolgozik, hanem tanul is: a fogadó szervezetek olyan feladatokkal bízzák meg, amelyek fejlődését biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában