Helyi közélet

2012.09.12. 19:00

Tartanak a mályiak a sittől

Mályi - Építési törmeléket helyezne el egy vállalkozás a Mályi Téglagyár kimerült bányájában.

Mályi - Építési törmeléket helyezne el egy vállalkozás a Mályi Téglagyár kimerült bányájában.Közmeghallgatást tartottak szerdán délután Mályi-ban, ahol a többen fejezték ki ellenérzésüket a Mályi Tégla Kft. kitermelt agyagbányájában tervezett inert hulladéklerakó és feldolgozó üzem létesítésével kapcsolatban.

A Zöldkonténer Kft. által tervezett hulladéklerakóval kapcsolatban az Észak Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség környezeti hatásvizsgálati eljárást folytatott le, és augusztus közepén tartott egy közmeghallgatást, ahol viszont a helyiek közül csak kevesen tudtak megjelenni. A helybeliek aláírásgyűjtésbe is kezdtek, hogy a zöldhatóság tagadja meg az engedély kiadását. A Zöldkonténer Kft. 1,5 millió köbméter építési törmeléket helyezne el az egykori bányában, kiválogatná, zúzná, ami a tiltakozók szerint zajjal és porral járna. A cég ezzel kívánná a téglagyár anyagbányászata során okozott tájsebet eltüntetni. A tiltakozók azonban úgy vélik, hogy Mályi környékén nem keletkezik ennyi építési hulladék, a napi 100 teherautó pedig tovább rontana a helyzeten. A törmelék álláspontjuk szerint veszélyes anyagokat - azbesztet, szilikátot, festett felületeteket - tartalmazhat, amit lehetetlen kiválogatni a sitt közül, s amit a csapadék vagy a szél a községbe hordhat. Bár Mályi képviselő-testülete korábban módosította a település rendezési tervét, a község honlapján lévő dokumentum szerint a hatástanulmányban szereplő adatok több kérdést és aggályt vetettek fel a testületben és az önkormányzatban.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában