Helyi közélet

2012.09.21. 14:49

Százmilliók jöhetnek

Sárospatak - A vidékfejlesztési államtitkár szerint több száz millió forint jöhet a régióba.

Sárospatak - A vidékfejlesztési államtitkár szerint több száz millió forint jöhet a régióba.„Örökségvédelem és vidékfejlesztés” címen tartottak szakmai konferenciát pénteken Sárospatakon a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület és a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület közös szervezésében abból az alkalomból, hogy a Tokaj-hegyalja borvidék és történelmi kultúrtáj tíz évvel ezelőtt lett a Világörökség része.

Szegénység elleni küzdelem

Dr. Kiss István, a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület elnökének bevezetője után V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium a vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában elsősorban a Nemzeti Vidékstratégia keretében életre hívott Darányi Ignác Tervet ismertette.

– A vidékfejlesztés talán egyik legfontosabb eleme a szegénység elleni küzdelem – mondta V. Németh Zsolt. – Nyugat-Európában úgy tartják, a szegénység városi probléma, nálunk pont fordítva működik, hiszen az igazi szegénység elsősorban vidéken található. A vidék problémaköre sokrétű és összetett, egyaránt sújtja a demográfiai válság, az elöregedés, az elvándorlás, a munkanélküliség aránya többszöröse a városokénak, a vállalkozási kedv sokkal alacsonyabb, szétesőben vannak a helyi közösségek.

Az államtitkár elmondta, a Darányi Ignác Terv legfontosabb elemei között található a jogszabályi környezet megváltoztatása, az ügyfélbarát támogatási rendszer kialakítása, a szemléletformálás, a képzési programok bevezetése, az uniós és hazai finanszírozású programok minél szélesebb kihasználása.

Új lehetőségek

– Az év hátralévő részében még hatalmas pályázati lehetőségek nyílnak meg a vidékfejlesztés céljaira, amelyből B.-A.-Z. megye többszázmillió forinthoz is juthat – folytatta V. Németh Zsolt. – Összesen 5,6 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre október közepétől a vidéki örökség megőrzésére. A falumegújításra és falufejlesztésre 8 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók részére. Ezen belül azokat a pályázatokat részesítjük majd előnyben, amelyek valóban a helyi fejlesztést, a turizmust, a gazdaság élénkítését szolgálják. Akár kerékpár- és gördeszkapályák építésére is lehet pályázni, hiszen vidéken erre is egyre nagyobb igény van, de új piacok létesítésére és a régi meglévő piacterek felújítására és újranyitására is lesz pénz. Ez utóbbit különösen fontosnak tartjuk, mert Nyugat-Európában a helyi termékek tartják el a vidéket és úgy látjuk, Magyarországon is egyre nagyobb igény van arra, hogy a helyi közösségek saját termékekkel jelenjenek meg a piacon.

A szakmai előadások mellett a konferencia résztvevői délután úgynevezett study touron vettek részt, ahol egyebek mellett Mikóházán, Hercegkúton és Erdőhorvátiban a gyakorlatban is megtekinthették a régióban már megvalósított vidékfejlesztési beruházásokat.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában