Helyi közélet

2012.09.15. 18:04

Rotyogott a szilvalekvár

Aggtelek - A „Gömöri nyakas” szilva éréséhez igazodva, szeptember közepén rendezik meg Aggteleken minden évben a Gömöri Gyümölcsfesztivált.

Aggtelek - A „Gömöri nyakas” szilva éréséhez igazodva, szeptember közepén rendezik meg Aggteleken minden évben a Gömöri Gyümölcsfesztivált.Így történt ez most is, szombaton immár negyedik alkalommal várták a rendezők a legzamatosabb gyümölcsök, a legízesebb lekvárok, a legédesebb aszalványok gazdáit és készítőit. A szilvalekvárfőző versenybe csak az igazán rutinos lekvárfőzők neveztek be, akik a helyszínen főzték meg saját receptjük alapján lekvárjukat. A fesztivál egyetlen látogatója sem maradt éhen, hisz nem csak a lekvárt kóstolhatták meg, de jóllakhattak szilvás gombóccal vagy derelyével is. A lekváron kívül versenybe szálltak az aszalványok, a szörpök, a gyümölcsös sütemények, és egyéb gyümölcstermékek. A gasztronómiai eseményt szakmai konferenciák egészítették ki. A rendezők ezzel szerették volna felhívni a figyelmet a napjainkban a Gömör-Torna vidéki szőlőhegyeken méltatlanul elhanyagolt gyümölcsfák és a gyümölcseikből készíthető termékek sokféleségére, valamint arra, hogy a gyümölcstermelés és feldolgozás egykor a táj egyik jellegzetessége, fontos gazdasági tevékenysége volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában