Helyi közélet

2012.09.05. 13:48

Nézőpont: Tanulság

<em>Két napja próbálom e-mailben elérni az illetékes kanadai hivatalokat a kint élő miskolci romák ügyében, második napja kapom a semmitmondó válaszokat, most például azt (angolul és franciául is elküldték), hogy nagyon sok levél érkezik, úgyhogy negyven nap is eltelhet, mire válaszolni tudnak. Írják, hívjam őket telefonon. Torontói ismerősöm azonban ettől is óva int, szerinte ez sem kecsegtetne túl sok sikerrel, akkora a bürokrácia, mint nálunk</em>. <strong>Hajdu Mariann jegyzete</strong>.

Két napja próbálom e-mailben elérni az illetékes kanadai hivatalokat a kint élő miskolci romák ügyében, második napja kapom a semmitmondó válaszokat, most például azt (angolul és franciául is elküldték), hogy nagyon sok levél érkezik, úgyhogy negyven nap is eltelhet, mire válaszolni tudnak. Írják, hívjam őket telefonon. Torontói ismerősöm azonban ettől is óva int, szerinte ez sem kecsegtetne túl sok sikerrel, akkora a bürokrácia, mint nálunk. Hajdu Mariann jegyzete.A kint menekültstátuszt kérő romák kapcsán is megjegyzi, azt hiszik, kinn könnyebb az élet, ezért utaznak ki százszámra Kanadába, de hiába, ott sem fonják kolbászból a kerítést. Nincs tejjel-mézzel folyó Kánaán, maguknak kellene megteremteni a megélhetésükhöz valót. Ám a többség ezt itthon sem tanulta meg, és nem kinn fogja. Így legfeljebb ideig-óráig érzik csak jól magukat, aztán jönnek vissza.

Lehet, túl távoli asszociáció, de több, külföldön dolgozó ismerősöm van, aki kicsit hasonlóképp érez. Azt hitték, tárt karokkal várják majd kinn őket, gazdagok lesznek és boldogok, egy csapásra jobb lesz az életük. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy nem szabad elmenni. Csak épp azt nem szabad elfelejteni, hogy bárhová megyek, a problémáimat is viszem magammal. Előbb azokat kell megoldani.

Talán ez is tanulság lehet...


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc, Torontó - Torontói informátorunk szerint nem Miskolcról szervezik a romák Kanadába utaztatását.

Állítják, őket nem vitték, maguktól mentek. Senki nem szervezte az útjukat, önszántukból döntöttek úgy, hogy Kanadában próbálnak szerencsét. A jobb élet reményében, a hazai cigányság helyzete miatt gondolták , hogy a tengerentúlon jobb lesz. Eladták mindenüket, szegénységüket pénzzé tették, és irány Kanada ahol kolbászból fonják a kerítést. Szántó Rita jegyzete.

Miskolc – Saját erőből utaznak a romák Kanadába, vagy valaki szervezi a kiutaztatásukat?

Miskolc – János családjával, feleségével és három gyermekével vágott neki a kanadai útnak. Ez 2009-ben történt, de ma már itthon vannak.

Miskolc – ”A kanadai határőrizet úgy tudja, hogy Miskolcon összpontosul „az a nagyléptékű és szervezett erőfeszítés, amely Kanadába küldi az embereket menekültstátuszt kérni” – írja az MTI.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában