Helyi közélet

2012.09.13. 13:32

Nálunk kisebb az aszálykár

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az országosnál jobb lehet a siló- és szemes kukoricatermés a megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az országosnál jobb lehet a siló- és szemes kukoricatermés a megyében.Czerván György, az agrártárca államtitkára jelentette be minap, hogy az aszály ellenére a gyenge, mindössze 4 millió tonnára becsült kukoricatermés nagyjából elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére. A betakarítás elejefelé azt lehet látni, hogy a hektáronként 4,7 tonnára becsült átlagtermés helyett legfeljebb 3,5 tonna lesz. Az időjárás szeszélye következtében nagy a szóródás, például Tolna megyében a 3 tonnát sem éri el a hozam, amíg nálunk, Borsod-Abaúj-Zemplénben ennek több mint kétszeresét várják.

Az átlag teljesült

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága adatai szerint a megyében sem volt egyéges a csapadékeloszlás. A megye északi és középső részén több, míg a dél-borsodi területeket kevesebb csapadék érte, ami ezeken a területeken jóval átlag alatti terméshozamokat eredményez. A silókukoricában a sokévi átlagnak megfelelő menyiséggel számolhatnak. a gyorsabb beszáradás miatt helyenként a minőség lehet rosszabb. Még nem kezdődött el a szemes kukorica betakarítása, de a termésbecslés alapján az előző évi hektáronkénti 7,5 tonnás terméseredmény 0,5-0,8 tonnával lehet kevesebb, így a várható hozam 6,8-7 tonna. Ez jó közepes szintű termésnek nyilvánítható.

A termés fedezi a megye állatállományának az ellátást és várhatóan megyéből a megtermett termés 75-80 százalékát értékesítik, mert a megyében nem nagy az állattenyésztés.

A napraforgó esetében is nagy eltérés mutatkozhat egyes termelők termésátlagaiban, de megyei átlagban várható a hektáronkénti 2,5-3 tonnás termés. Ez is jó közepes szintűnek minősíthető. A szálas takarmányt a gazdák minden kaszálható rét hasznosításával, több szalma gyűjtésével, illetve a határon túli több csapadékot látott rétek bérlésével pótolták a takarmány szükségletet fedezni.

Hatással az árakra

Összességében a megye takarmányellátása és ipari növény termesztése az utolsó pillanatban lehullott csapadék hatására az előző évekhez hasonló termést eredményez. A jelenleg tapasztalt szemes abraktakarmány árak a hús és tej termelői árát növelik, ami a felvásárlási árakban érezhetőek lesznek, főleg a magas abrak mennyiséget fogyasztó baromfi és sertés feldolgozott termékeket érintheti nagyon érzékenyen. A feldolgozók kihasználva az országos riadalmat komoly fogyasztói áremelést hajthatnak végre.

ÉM-SZB


Almából elég termett

Az alma ültetvények a kései fagy és az egyes területek jégverése után is csodálatos mennyiséget és szép minőséget produkálnak. A 2242 hektáron termesztet alma várhatóan tonnánként 30 hektár és ez jó közepes realizálható termésnek tudható be. Az 546 hektáron termelt körte némely területen tavaszi fagykárt és jégverést szenvedett, de a terméskilátások az előző évihez hasonlatosak.


Vetésterület

  • silókukorica 6332 ha
  • szemes kukorica 45711 ha
  • napraforgó 44 987 ha
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában