Helyi közélet

2012.09.05. 09:08

Miskolci romák torontói szemmel

Miskolc, Torontó - Torontói informátorunk szerint nem Miskolcról szervezik a romák Kanadába utaztatását.

Miskolc, Torontó - Torontói informátorunk szerint nem Miskolcról szervezik a romák Kanadába utaztatását.Igen, főként Miskolcról érkeztek azok a romák, akik a környékünkön laknak, mondta lapunknak az a torontói fiatalember, aki sok évvel ezelőtt költözött ki megyénkből a kanadai fővárosba. Olvasta lapunk internetes fórumán, a BOON-on a hétfőn megjelent cikket, s azért keresett bennünket, hogy arra reagáljon. Megjegyzi, Miskolcon kívül a megyéből is sokan érkeznek Torontóba, ismer sajószentpéteri, tornanádaskai menekültstátuszért folyamodót is.

Nem Miskolcról...

– Nincs igaza az országos határőrizetnek, nem halottam olyat, hogy Miskolcról szerveznék valakik a romák kijutását – utalt arra a hírre, ami a napokban került nyilvánosságra. Erről is hétfőn számolt be lapunk: a Kanadai Kormányközi Konferencia Titkársága az ország határőrizetének (CBSA) adataira hivatkozott: úgy tudják, hogy Miskolcon összpontosul „az a nagyléptékű és szervezett erőfeszítés, amely Kanadába küldi az embereket menekültstátuszt kérni”.

– Sok roma megfordul nálunk. Nem beszélik ugyanis a nyelvet, így segítek nekik tolmácsolni, beadványt fogalmazni, ezalatt sokat beszélgetünk. A már kinn élők hívják ki a családot, ismerőseiket, megszervezik nekik a kijutást, a szállást – állítja a torontói férfi.

– Itt sem fonják kolbászból a kerítést – magyarázza, mi az oka a korai távozásnak. – Egy házaspár nagyjából 1500 dollárt kap segélyként, a legrosszabb állapotú pincelakást viszont 650 dollárért lehet bérelni. Nagyon drága minden.

A fiatalember meséli, a romák többsége nem dolgozik. Már ott „elrontják”, hogy kiérkezésük után nem mennek iskolába, így nyelvtudás nélkül esélyük sincs munkahelyre. Ő maga csak néhány pénzkeresőt ismer közülük, azok többsége is vasgyűjtésből él. Kiérkeztük után vesznek egy használt autót, s azzal szállítják a vasat a helyi MÉH-be.

„A kormány a hibás”

– Olvastam a híreket, miszerint a kanadai kormány panaszkodik, 222 millió dollárjába kerültek Kanadának a színlelt menekültek – mondja. – Szerintem ebben a kanadai kormány a hibás. Már a megérkezésük után vissza kellene fordítani a romákat. Nem lett volna szabad nekik azonnal segélyt adni, amelynek összegét különböző okok miatt (például allergiás a menekült, túl csótányos, bogaras a szállása) még növelték is.

Informátorunk még elmondta, az utóbbi időben kevesebb roma érkezik, ennek a júniusi törvényváltozás az oka. Lecsökkent a bevándorlási hivatalbeli ügyintézés ideje (eddig több évig is eltartott, mire megérkezett a papír, elutasították a menekültstátusz-kérelmet), most már 45 nap alatt határozatot hoznak. Már nem jár annyi segély, és a gyógyszerért is fizetni kell.

A kint élő magyarok megítélésén sokat rontottak a Kanadába érkező magyar romák, magyarázza még a torontói fiatalember. Nagyon rossz a hírük, sokan kerülnek összetűzésbe a törvénnyel.

173 gyerek

A miskolci önkormányzatnál tegnap arról érdeklődtünk, hallottak-e arról, miszerint valakik Miskolcról utaztatnák ki tömegesen Kanadába a romákat. Dobos Tímea, az önkormányzat szóvivője nemmel válaszolt. Arra a kérdésünkre, hogy információik szerint mennyien kértek menekültstátuszt városunkba Kanadába, csak olyan adatokat kaptunk, amelyek azt jelzik, összességében hányan költöztek el a városból. Egy konkrétabb adatot kaptunk: az iskolák ugyanis a gyámhivatal felé jelzik ha a tanuló külföldre távozik. Nyilvántartásuk szerint 173 ilyen gyermekről van szó.

Arról hétfőn írtunk, hogy az egyik miskolci iskola pedagógusa szerint sok család nem jelenti be távozását.

ÉM-HM


Kapcsolódó cikkek:

Állítják, őket nem vitték, maguktól mentek. Senki nem szervezte az útjukat, önszántukból döntöttek úgy, hogy Kanadában próbálnak szerencsét. A jobb élet reményében, a hazai cigányság helyzete miatt gondolták , hogy a tengerentúlon jobb lesz. Eladták mindenüket, szegénységüket pénzzé tették, és irány Kanada ahol kolbászból fonják a kerítést. Szántó Rita jegyzete.

Miskolc - Saját erőből utaznak a romák Kanadába, vagy valaki szervezi a kiutaztatásukat?

Miskolc - János családjával, feleségével és három gyermekével vágott neki a kanadai útnak. Ez 2009-ben történt, de ma már itthon vannak.

Miskolc - ”A kanadai határőrizet úgy tudja, hogy Miskolcon összpontosul „az a nagyléptékű és szervezett erőfeszítés, amely Kanadába küldi az embereket menekültstátuszt kérni” – írja az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában