Helyi közélet

2012.09.24. 14:20

Mikor „állítsuk át” a vízórát?

Miskolc - A mellékvízórákat ezentúl nem hat, hanem nyolc évente kell hitelesíteni. Drágulhat a csere?

Miskolc - A mellékvízórákat ezentúl nem hat, hanem nyolc évente kell hitelesíteni. Drágulhat a csere?Egy kormányrendelet értelmében, szeptember 1-től változott a mellékmérők hitelessége: a korábbi hat évről nyolcra. A rendelkezést azokra, a már felszerelt mellékvízmérőkre is alkalmazni kell, amelyeknek a hitelesítési hatálya, a rendelet hatálybalépése napján nem járt le. Vagyis a 2006-os és azt követő évi hitelesítésű mellékvízmérők esetében alkalmazható a 8 év, a 2006 előtt hitelesített mérőkre nem.

"Azok a fogyasztók, akik a 2006. évi hitelességű mellékvízmérőjüket nem cseréltették le szeptember 1-ig - a jogszabályi változásra tekintettel - két évvel meghosszabbodik azok hitelessége. Vagyis mellékvízmérőjüket legkésőbb 2014. év végéig kell lecserélni, újrahitelesíteni, de természetesen dönthetnek úgy, hogy nem várják meg a 2014-es évet, hanem még az idén lecseréltetik azt. Amennyiben ebben az évben lecseréli a mellékvízmérőt a fogyasztó, az újra már az új jogszabályi előírások az irányadók, vagyis azokra is a 8 év hitelesség vonatkozik, de ezt a fogyasztó dönti el" - ezt Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója mondta, a céghez tartozik ugyanis a MIVÍZ Kft.

Akiknek már korábban lejárt és elfelejtette hitelesíttetni, azok mit tegyenek? "A mellékvízmérők a fogyasztók tulajdonát képezik. Azok cseréje, hitelesítése a saját költségére, a saját elhatározása alapján történik. Nem hiteles mellékvízmérők joghatályos mérésre nem alkalmasak, azon mért mennyiség nem képezheti a számlázás alapját. Amennyiben a mérők hitessége korábban lejárt, azokat érdemes minél előbb hiteles mellékvízmérőre cserélni. A fogyasztónak érdeke, hogy a tényleges felhasználás után fizesse az igénybevett szolgáltatást és ne általány mennyiség alapján fizessen" - válaszolta.

Naprakészen

Azt is elmondta: a MIVÍZ rendelkezik naprakész nyilvántartással. "Minden beszerelt, és a MIVÍZ Kft. által nyilvántartásba vett, mellékvízmérőhöz tartozó hitelesítési év rögzítve van a társaság informatikai rendszerében. Ez a nyilvántartás teszi lehetővé azt is, hogy az adott évben lejáró hitelességű mellékvízmérőkről a fogyasztókat, a részükre kibocsátott víz- és csatornadíj számlákon keresztül tájékoztassák a csere, illetve a hitelesség megújításának szükségességéről" - hangsúlyozta Pásztor Imre

A rendelet szövegéből az is kitűnik, hogy a vízórák cseréjét és hitelesítését a vízmű magához veheti. A lakásszövetkezetek azonban attól tartanak, így drágább lehet ez a folyamat. Tervezi a vízmű, hogy ezentúl elvégzik a cserét és a hitelesítést? Drágulhat ez a szolgáltatás?

"A MIVÍZ Kft. szerint a jogszabály a mellékvízmérő üzembe helyezését és bélyegzéssel, zárral való ellátását utalja a szolgáltató feladatkörébe. Ezt a korábbi rendelet is tartalmazta. A mellékvízmérő beépítése, felszerelése, cseréje nem kerül a jogszabály szerint kizárólagos jelleggel a szolgáltatóhoz. Ezt is tartalmazta a korábbi rendelet. Értelmezésünk szerint a módosításban a legfontosabb változás, amit ezzel kapcsolatban a rendelet előír, az az egyidejűség a mérő felszerelése és üzembe helyezése, zárral való ellátása tekintetében van. A jelenleg is meglévő, kialakult gyakorlatnak megfelelően más vállalkozó is végezheti a mérő beszerelését, cseréjét. A jogszabály egyébiránt ezt a változást csak 2014. január 01. napjától vezeti be, így a kérdés második részére csak később indokolt válaszolni. Ezzel együtt azonban elmondható az is, hogy a város szolgáltató cégeinek célja a fogyasztói elégedettség folyamatos növelése, amely azt is jelenti, hogy indokolatlanul nem emelkednek az árak, vagy ha lehetséges, akkor akár kedvezőbbé is lehet tenni például egy ilyen szolgáltatás árképzését is" - tudtuk meg.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában