Helyi közélet

2012.09.25. 13:31

Merre indulnak a 16 évesek?

Miskolc - Mi lesz az iskolát 16 éves korukban elhagyó diákokkal? Egyelőre nincs válasz.

Miskolc - Mi lesz az iskolát 16 éves korukban elhagyó diákokkal? Egyelőre nincs válasz.Szeptembertől 16 év lett a tankötelezettség felső korhatára a most középiskolába lépő diákoknak. A korhatár csökkentésének célja az volt, hogy azok a fiatalok, akik sokat hiányoznak és tanulni nem akarnak, inkább a munkaerőpiacon találják meg boldogulásukat. De teljesülhet-e ez a cél? Megoldja-e a változás az iskolák és az oktatási rendszerből kikerülő diákok helyzetét?

Számtalan gond

Tapasztalatokról még nem tudott beszámolni az Eötvös József Szakképző Iskola igazgatóhelyettese, Debreczeni Istvánné, de a jelenlegi gondoktól igen. Mint fogalmazott, azok az intézmények, ahol magas a hátrányos helyzetű fiatalok száma, sokféle problémával küszködnek. Előfordul például, hogy az első évfolyamon együtt ülnek a padban a 14-15 évesek és a 18-19 évesek is. Ebből aztán számtalan konfliktus adódóik: erőfitogtatás, csicskáztatás, verekedés. Az igazgatóhelyettes hozzátette: az azonban megfigyelhető, hogy a diákok egy része 16-17 éves korában megkomolyodik, és szeretné a „jobbik oldalát megmutatni”. Viszont rengeteg pluszmunka hárul a pedagógusokra a folyamatosan hiányzó diákok miatt. Ezen valószínűleg segítene a tankötelezettség határának leszállítása.

Az iskolából kikerülő 16 évesek valószínűleg nem fognak munkát találni, hiszen a szakképzettséggel nem rendelkezőket szinte csak a közmunkaprogramok tudják foglalkoztatni, mondta lapunknak Földessy Judit, a Miskolci Családsegítő Szolgálat igazgatója. Véleménye szerint a rendszerből hiányzik az a szakképző iskola, ami gyakorlatorientált képzést nyújtana azon fiatalok számára, akik nem motiváltak a tanulásra. Ha lenne ilyen képzés, akkor a diákokat ez a munkaerőpiacra vezethetné.

Gyakorlati képzés

A hátrányos helyzetű családokban az a legnagyobb baj, hogy a szülők nem biztatják és segítik a gyerekeket tanulásra, legalább egy szakma megszerzésére, hangsúlyozta a szakember. Így ezeknek a diákoknak nincs meg az a kapaszkodási lehetőségük sem, ami jelenlegi helyzetükből kivezetné őket. A 16 éven felülieknél kialakul az iskolakerülő magatartás, ami szintén nem jelent megoldást. Velük a gyermekvédelmi rendszer sem boldogul. Viszont, ha várná őket valamilyen gyakorlati képzés, akkor az eredményt hozhatna, tette hozzá az igazgató.

ÉM-HE

Az Észak a Facebookon 

 Kövesse Ön is figyelemmel az Észak-Magyarország facebook-oldalát: 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában