Helyi közélet

2012.09.06. 08:49

Magyar romák Kanadában - „Jó biznisz a kiutaztatás”

Miskolc - Informátorunk szerint a kinti szervezők igen jól keresnek a romák Kanadába utaztatásával.

Miskolc - Informátorunk szerint a kinti szervezők igen jól keresnek a romák Kanadába utaztatásával.Úgy tűnik, igencsak jó biznisz Torontóba utaztatni a romákat, mondta lapunknak kinn élő informátorunk. A Kanada fővárosában élő fiatalember jó pár éve él odakinn.

Arról kérdeztük, mit tapasztalt, valóban sok-e Torontóban a Magyarországról kiutazó, ott menedékjogot kérő roma. Az általa elmondottakat tegnapi lapszámunkban olvashatták, de most újabb kérdésekre is választ vártunk.

A fiatalember – aki neve elhallgatását kérte – szerdai lapunkban megerősítette azt a hírt, hogy a kiérkező romák nagy része miskolci. Azt a kanadai sajtóhírt, miszerint a kiutazásukat Miskolcról szervezik, cáfolta, nem hallott erről.

– Sok romával kerülök kapcsolatba, tőlük úgy tudom, hogy Kanadából intézik nekik a kiutazást, a szállást.

Sokan meggazdagodnak

Torontói informátorunk most arról is beszélt, szerinte sokan meggazdagodnak a menekültstátuszt kérőkből.

– A kiutaztató is kér pénzt a szervezésért – állította. Elmondta, a repülőtéren sok „tolmácsjelölt” várja az érkezőket, hogy felajánlja szolgáltatásait. Hasonlóképp jól keresnek belőlük az ügyvédek, és azok a közvetítők is, akik segítenek elintézni a hitelkártyát, vagy például az orvosi papírokat. Konkrét példát is mond: 250 dollárt kell fizetni, hogy „összehozzák” az újonnan érkezőt a doktorral, e 300-500 dollárba kerül, míg sikerül elintézni, hogy a bankban hitelkártyát kapjon.

Kérdeztük, mit tud arról, honnan lehet pénze a kiutazóknak. Informátorunk szerint mindenüket pénzzé teszik kiutazáskor az új élet reményében.

Kanadai hírforrások szerint 222 millió dollárjába kerülhettek tavaly Kanadának a színlelt magyar menekültek.

ÉM-HM


Kapcsolódó cikkek:

Két napja próbálom e-mailben elérni az illetékes kanadai hivatalokat a kint élő miskolci romák ügyében, második napja kapom a semmitmondó válaszokat, most például azt (angolul és franciául is elküldték), hogy nagyon sok levél érkezik, úgyhogy negyven nap is eltelhet, mire válaszolni tudnak. Írják, hívjam őket telefonon. Torontói ismerősöm azonban ettől is óva int, szerinte ez sem kecsegtetne túl sok sikerrel, akkora a bürokrácia, mint nálunk. Hajdu Mariann jegyzete.

Miskolc, Torontó - Torontói informátorunk szerint nem Miskolcról szervezik a romák Kanadába utaztatását.

Állítják, őket nem vitték, maguktól mentek. Senki nem szervezte az útjukat, önszántukból döntöttek úgy, hogy Kanadában próbálnak szerencsét. A jobb élet reményében, a hazai cigányság helyzete miatt gondolták , hogy a tengerentúlon jobb lesz. Eladták mindenüket, szegénységüket pénzzé tették, és irány Kanada ahol kolbászból fonják a kerítést. Szántó Rita jegyzete.

Miskolc – Saját erőből utaznak a romák Kanadába, vagy valaki szervezi a kiutaztatásukat?

Miskolc – János családjával, feleségével és három gyermekével vágott neki a kanadai útnak. Ez 2009-ben történt, de ma már itthon vannak.

Miskolc – ”A kanadai határőrizet úgy tudja, hogy Miskolcon összpontosul „az a nagyléptékű és szervezett erőfeszítés, amely Kanadába küldi az embereket menekültstátuszt kérni” – írja az MTI.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában