Helyi közélet

2012.09.21. 16:59

Igazgatóválasztás: a tankerületek „képben” lesznek...

Miskolc - Januártól a szakminiszter nevezi ki az iskolaigazgatókat.

Miskolc - Januártól a szakminiszter nevezi ki az iskolaigazgatókat.Ne döntsön új igazgatók megbízásáról a miskolci közgyűlés, javasolja az oktatási bizottság. Mint arról portálunkon írtunk, a bizottság csütörtöki ülésén arra hivatkozva hozta ezt a döntést, hogy január 1-jével az állam átveszi az iskolák fenntartói feladatait, és így megteremtenék a lehetőséget az új fenntartónak arra, hogy „az iskola és a tanulók érdekeit mérlegelve hosszú távú döntést hozzon”.

Megbízott igazgatók

Miskolcon ez két iskolát érint, a Szabó Lőrinc Általános Iskolát, és a Földes Ferenc Gimnáziumot. Ez utóbbi igazgatóválasztását nagy közérdeklődés és politikai viták övezik. Mindkét iskolát jelenleg megbízott igazgató irányítja.

Társy Józseftől, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának vezetőjétől azt kérdeztük, a megyében hány olyan oktatási intézmény található, melyet megbízott igazgatóval vesz át az állam, valamint hogy milyen módon történik az átvétel után az igazgatók kinevezése. A főosztályvezető első kérdésünkre nem tudott választ adni, mert mint mondta, egyelőre az iskolák fenntartása és az igazgatók kinevezése önkormányzati feladat. Hangsúlyozta: az oktatási bizottság javaslata azonban nem azt jelenti, hogy a közgyűlés ennek megfelelően dönt. Kifejtette: január 1-je után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ látja el a korábban önkormányzati iskolák fenntartói feladatait, tehát intézményvezetőkről is a központ gondoskodik. Az igazgatóválasztás tulajdonképpen ugyanolyan eljárással történik majd, mint eddig. Az intézményfenntartó központ írja ki a pályázatot, a jelöltek pályázatát és személyét véleményezik a szülők, a diákok, a tantestület és az intézmény dolgozói. Az igazgatót azonban a szakminiszter nevezi ki, jelen esetben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, sorolta Társy József. Megtudtuk tőle azt is, optimális esetben 3 hónap alatt zajlik le az eljárás.

Mi alapján dönt a miniszter? – kérdeztük. A főosztályvezető elmondta: a miniszter a hozzá beérkezett javaslatokat mérlegeli, és az alapján dönt. Mivel személyesen nem ismerhet minden igazgatójelöltet, a tankerültek vezetői is véleményt adnak, hiszen ők „képben vannak” a jelöltek személyével kapcsolatban.

Kérdéseket tettünk fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak is, de egyelőre nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában