Helyi közélet

2012.09.08. 22:31

Hétvégi reggeli a kolostorromoknál

Miskolc - Az érdeklődők újból megnézhették, hogy halad a munka a tapolcai ásatáson.

Miskolc - Az érdeklődők újból megnézhették, hogy halad a munka a tapolcai ásatáson.Ásatási reggeli, asztalokról, padokról mi gondoskodunk, reggelit mindenki hozzon magával. Így szólt a Herman Ottó Múzeum invitálása szombatra, a tapolcai bencés kolostor ásatásának megtekintésére. A Múzeumok éjszakáján - igaz, akkor este - már rendezett ilyen programot az intézmény, de most nappali fényben is megtekinthették az érdeklődők a tapolcai Szent Péter és Pál bencés apátság régészeti feltárásait.

A rendhagyó tárlatot Pusztai Tamás, régész, a megyei múzeum igazgatója vezette. Az érdeklődők, a romok megtekintése mellett bepillanthattak a dokumentálási munkákba, megtudhatták a feltárás legújabb eredményeit. Azt is, hogy mostanra jól láthatóan kirajzolódott a templom XII. századi, belső szerkezete és újabb érdekes leletek kerültek felszínre. Ezek közül Pusztai Tamás a figurás kályhacsempéket emelte ki. A szombati tárlat érdekessége volt az is, hogy a látogatók megtudhatták, a szakemberek hogyan dokumentálják az ásatást. Egy héliumos ballon és egy helikopter kameráinak képeit nézhették meg a földi monitorokon.

Mint megtudtuk: a munka várhatóan november közepére fejeződik be. A szakemberek azonban arra számítanak, addig még számtalan izgalmas lelet kerül elő. És azt is elmondták, azokat is bemutatják a közönségnek.

A Tapolca fejlesztési koncepciónak is része, hogy a kolostor romjait olyan állapotba hozzák, hogy az bemutatható, a közönség által látogatható legyen.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában