Helyi közélet

2012.09.10. 16:33

Görgey 4. - „Fogadókész helyzet”

Miskolc - A Görgey 4. alatt megnyílt az önkormányzati apartman hotel. Hétfőn sajtóbejárás is volt.

Miskolc - A Görgey 4. alatt megnyílt az önkormányzati apartman hotel. Hétfőn sajtóbejárás is volt.„Mégis csak lehetetlen helyzet, hogy Miskolc eddig nem tudott egy 10 ezer embert megmozgató rendezvényt szervezni, szállásproblémák miatt” – mondta Kriza Ákos polgármester az önkormányzati Centrum apartman hotel nyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Súlyos örökségből

Jóllehet az is egyértelmű: nem ez volt az indoka annak, hogy az önkormányzat, illetve a MIK Zrt. apartman hotel nyitására adta a fejét, hanem az: „megörökölték” a 700 millió forintból emelt szerkezetkész ingatlant az előző városvezetéstől, s kezdeni kellett vele valamit. Ehhez először is be kellett fejezni, ami 400 millió forint veszteséget kellett „lenyelni.” Az apartmanházként való értékesítés nem sikerült. Felvetődött a bérleményként való hasznosítás, de annál -mint állítják - gazdaságosabb az apartman hotelként való működtetés. Az átalakítás további 100 millió forintot vett igénybe, de a közművek apartmanonkénti mérőóráit meghagyták: amennyiben változik az ingatlanpiac, ne ütközzön akadályba az eredeti terv szerinti hasznosítás.

Az első évben megtérül

A médiumok képviselői számára bejárást is tartottak a 41 apartmant, a föld alatt 41 autó számára biztosított zárt, őrzött garázst, egy, a reggeliztetést megoldani hivatott konyhát és egy ebédlőt magában foglaló épületet.

Az Észak-Magyarország kérdéseire adott válaszokból megtudtuk: a személyzet egyelőre 1 vezetőből, 4 recepciósból és 2 takarítóból áll. Átlagosan 55-60 százalékos kihasználtságra számítanak, s arra, hogy az átalakítás 100 milliós költsége az első évben megtérül. A Centrum apartman hotel nem törekszik csillagokra, azaz nem kéri a csillagos minősítést, „megelégszik” az apartman hotelkénti besorolással. A 2-4 személy elhelyezésére alkalmas lakóegységek ára egy éjszakára 16-26 ezer forint között mozog. Elsősorban a város vendégeinek, illetve befeketetőpartnereinek (és családtagjaiknak) kínálnak több héten át szálláslehetőséget. A felvetésre, miszerint ezzel részben „elszipkázzák” a már meglévő hotelek vendégeit, a polgármester kijelentette: a MIK vagyona a város vagyona, a város pedig a városlakóknak tartozik elszámolással.

Honlap: a napokban

A sajtótájékoztató napjáig még nem sikerült feltenni az internetre a hotel (késznek mondott) honlapját, de a vezető, Durányik Nóra ígérete szerint a napokban már mindenki számára elérhető lesz.

A polgármestert megkértük: említsen olyan rendezvényeket, amelyeken kiderült, hogy nincs elég szálláshely Miskolcon. Ő az e hétvégi sörfesztiválra hivatkozott... „Mostanra megteremtődött a fogadókész helyzet, így mostantól nem lesz akadálya, hogy a turisztikai attrakciók kövessék egymást” - volt a felelet.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában