Helyi közélet

2012.09.07. 17:11

Felkészült-e Miskolc a „kanadai romák” fogadására?

Miskolc - Az önkormányzat jelezte, nincs olyan feladata, amire előre fel kellene készülnie.

Miskolc - Az önkormányzat jelezte, nincs olyan feladata, amire előre fel kellene készülnie.Felkészült-e Miskolc a „kanadai romák” fogadására? – tette fel pénteki sajtótájékoztatóján a kérdést Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője annak a hírnek a kapcsán, hogy az elmúlt években körülbelül (a Jobbik számításai szerint) 4000 miskolci roma vándorolt ki Kanadába, ahonnan azonban az ottani jogszabályváltozások miatt hamarosan vissza fognak térni.

Jakab Péter szerint fontos kérdés, hogy készül-e Miskolc a visszatérő romák fogadására. A Jobbik azt javasolja az önkormányzatnak, hogy ne biztosítson se önkormányzati ingatlant, se lakcímkártyát a visszatérők számára, ez szerintük lehetőséget adna arra is, hogy kizárják az érintetteket a város segélyezési rendszeréből.

Pénteken – még a Jobbik sajtótájékoztatója előtt – közleményt adott ki az önkormányzat, melyben ugyanerre a kérdésre válaszolt. A közlemény idézi a vonatkozó törvényt, miszerint „A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaiért viselt felelősségen túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.” A települési önkormányzatnak a törvény értelmében nincs olyan külön feladata, amire előre fel kellene készülnie, olvasható a közleményben. Felsorolja, hogy a fedél nélkül maradott családokat mely szervezet, intézmény tudja befogadni.

A hatóság feladata hogy vizsgálja, valós-e a lakcím. Nem létező vagy lakhatásra alkalmatlan helyiségbe történő bejelentkezési szándék esetén a kérelmet el kell utasítani, vagy ha ellenőrzéskor derül ki, akkor a lakcímet meg kell szüntetni.

Az önkormányzat helyi rendelete alapján a lakcímbejelentési kérelmek fogadásánál nem fordulhat elő, hogy egy példul 42 négyzetméteres lakásba, ahol a nyilvántartás szerint már heten laknak, akár egy személy is lakcímet létesítsen, olvasható az önkormányzat közleményében.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában