Helyi közélet

2012.09.30. 11:17

Elmegy az eszünk….

Miskolc – A miskolci székhelyű IND Group ügyvezető igazgatója, dr. Vinnai Balázs lett az „Az év legsikeresebb ict-menedzsere ” díj nyertese 2012-ben.

Miskolc – A miskolci székhelyű IND Group ügyvezető igazgatója, dr. Vinnai Balázs lett az „Az év legsikeresebb ict-menedzsere ” díj nyertese 2012-ben.Tőle kérdeztük: hogyan látja a hazai IT szektor helyzetét?

Vinnai Balázs: -Sokszor hangoztattam a válság kitörésekor és ma sem látom másként:aki előre tud menekülni, nyit más szektorok,vagy a külföldi piacok felé, csak az tud fejlődni. A válság hatása fájdalmas folyamat,de hosszútávon növeli a szektor versenyképességét, és erősíti a kisebb kreatív cégek esélyeit. Közülük kinőhet az új kis és középvállalkozási generáció,vagy épp az új nagy cégek köre.

-Hol lehetne intenzívebben bekapcsolódni a nemzetközi IT piacra?

-Meg kell találni azokat a piaci igényeket és vevőket akik speciális tudást vagy termékeket keresnek. Ez egyáltalán nem lehetetlen, hiszen itt nagy a szerepe a kreativitásnak, s bár közhelynek számít, még mindig sok ilyen szakembert találunk nálunk. De nagyon fontos hogy a kormányzatnak minden szinten valóban helyi vállalkozó baráttá kellene válni,több teret engedve a feltörekvőknek.

-Az államnak kellene valóban többet tennie a hazai IT szektorért?

-Nem hiszek abban hogy direkt módon kell pénzt kell pumpálni az IT szektorba. A vállalkozói környezetet kellene valóban javítani, egy olyan közhangulatot kialakítani hogy büszkék legyünk a hazai cégek sikereire.Ösztönözni kellene újra mindenkit akár országos programszerűen is, a közgondolkodás centrumába állítva a vállalkozó szellemet.

-Mi az oka annak hogy még a fiatal vállalkozók is bátortalanul nyitnak külföld felé?

-Elsősorban a piacismeret és a tőke hiánya.De lenne megoldás, elsősorban az EU források a jelenleginél drasztikusan hatékonyabb módon történő megnyitásával számukra. A vállalkozóknak azonban csak nemzetközi stratégiával érdemes foglalkozniuk,egy országra koncentrálva ebben az iparágban nincs előrelépés.

-Hireket lehet hallani arról hogy Romániában nagy létszámú softweres tervező/szolgáltató cégeket hoznak létre.Versenyképesek maradhatunk.e ezekkel szemben?

-Az informatikai iparág előnye hogy a cégek és a szakemberek könnyen mozdíthatók. Ez egyben hátránya is a nemzetgazdaság szempontjából,hiszen ez az iparág ott fejlődik oda megy ahol képzett munkaerő van, és vállalkozóbarát környezet. De a tudás és a képzettség a két legfontosabb kulcsszó nem a létszám: ezért kell megtartani minden képzett informatikust. A lehetőség még mindig megvan, itt vagyunk például mi IND, közel 100 főt foglalkoztatunk Miskolcon. Terveink szerint két év alatt akár 50 fővel is tudnánk növelni a munkahelyek számát, amihez csak annyi kellene, hogy a fiatalok Miskolcon maradjanak, és hogy jobban megbecsüljék a a helyi vállalkozásokat .

-Mi az oka annak,hogy Magyarország mégsem lett az IT tervezés, és szolgáltatás egyik centruma Európában, holott elvileg sok adottsága meglenne hozzá.

-Erre sosem volt egységes és hosszútávú stratégia. Az informatika főleg a vidéki városokban nem szerepel a kiemelt iparágak között. Pedig kis beruházási igény mellett nagyon erős gazdaságélénkítő szerepe van , mivel magasan képzett embereknek jól fizető állásokat hoz létre. A szakmai szervezetek és a kormányzat fel kell hogy ismerje: az informatikusok elvándorlása olyan tendencia ami az ország nemzetközi versenyképességét veszélyezteti. Én ezt kulcskérdésnek tartom, hiszen van egy iparágunk amely sikeres lehet, gyorsan fejleszthető,alapvetően emberi erőforrásra épül,van képzési hátterünk is,ám mégsem akadályozzuk meg az elvándorlást. Egy talán leegyszerűsítő hasonlattal azt is mondhatom, hogy ez olyan mintha egy meglévő értékes ásványi kincsünket ingyen hagynánk kiaknázni és elhordani.

Az IND Groupról:

Az IND Group nemzetközi piacokon is elismert innovatív online és mobilbanki, illetve az ezekre épülő kiegészítő szolgáltatások, úgymint a személyes pénzügyek kezelését vagy az online értékesítést támogató technológia-szállító. A tudatos nemzetközi piacépítés eredményeképpen mára az európai és a közel-keleti régió több mint 15 országában 25 bank alkalmazza az IND megoldásokat. www.indgroup.eu

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában