Helyi közélet

2012.09.16. 14:54

Életutak: Érdekes foglalkozások - Bíró Tibor

Érdekes foglalkozásokról szóló cikksorozatomban elsőként Bíró Tibort, a CineMis Kft. vezetőjét mutatom be, fesztiváligazgatót.

Érdekes foglalkozásokról szóló cikksorozatomban elsőként Bíró Tibort, a CineMis Kft. vezetőjét mutatom be, fesztiváligazgatót.„Az emberek azért pityeregnek a moziban, mert abban a sötét teremben megérintik a varázslatok arany medencéjét, habár csak rövid ideig. Aztán kijönnek, és újra szembesülnek a való világgal, amitől kissé szomorú lesz a szívük…” (Tuti Gimi – film)  Bizonyára sokakat érdekel, mit takar a „fesztiváligazgató” tevékenység. Aktualitását az adja, hogy szeptember 14-től városunk a helyszíne hagyományokhoz híven Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak, és 9. alkalommal a Művészetek Háza a rendezvény otthona. 

Régóta ismerem Tibort. Összekötnek minket a közös gimnáziumi évek és a régi barátság. Érettségi után a Comenius tanítóképző Főiskolát elvégezve a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem népművelő szakán szerzett másoddiplomát. Először a B-A-Z megyei Moziüzemi Vállalatnál a Béke mozi üzemvezető helyetteseként dolgozott, majd a vállalat központjába kerülve a műsor, illetve reklámosztály vezetője, azt követően pedig a vállalat megszűnéséig annak igazgatója volt. A CineMis Kft. létrejötte óta annak igazgatója. Azt Art Mozik Nemzetközi Szövetségének igazgatótanácsi tagja, több külföldi ösztöndíjon vett részt, melyek közül csak néhányat emelek ki: Dániában, Olaszországban; külföldi szakmai konferenciákon rendszeres előadó és széleskörű szakmai kapcsolatokkal rendelkezik. A rendezvénysorozat kapcsán nem csak Magyarországon ismerik meg jobban városunkat, de jönnek külföldről is filmes szakemberek és turisták. A filmfesztivál összekapcsolódik egyéb rendezvényekkel: például koncertekkel, rajzfilmbemutatóval – szélesre tárva a kaput a film világa iránt érdeklődők számára. Sok munka előzi meg a rendezvényt (a fesztiváligazgató tevékenységi körének része) például: a nemzetközi meghirdetés, nevezések fogadása, filmek előzsűrizése, műsor-összeállítás, kapcsolódó programok megszervezése. Tibornak Miskolc város kulturális életében, filmes fellegvárrá tételében jelentős szerepe van.

Szerénysége sok ember számára teszi Őt rokonszenvessé. Szabadidejében sokat olvas, családjával gyakran túrázik, kirándul, és természetes, hogy megnézi a jó filmeket, melyek eljutnak a közönséghez. Édesanyjával, Anni nénivel, ha találkozom, mindig szóba kerül fia és annak családja. Boldog édesanya, aki örül gyermeke sikereinek, szeretetteljes nagymama, aki nagyon szereti unokáját és menyét. Tibor példaképe édesanyja, aki emberségre, szerénységre, felelősségteljes magatartásra, a művészi és emberi értékek megbecsülésére nevelte. Ezt adja tovább gyermekének és tágabb környezetének egyaránt. Antoine de Saint-Exupéry-t idézve: „Embernek lenni pontosan annyit jelent, mint felelősnek lenni. Érezni, hogy a kővel, melyet lehelyez, a világot építi tovább.” 

Jó egészséget és sok sikert kívánok: Győrffy László Jánosné a miskolci Selyemréti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola pedagógusa 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában