Helyi közélet

2012.09.08. 14:07

Berente, Tiszapalkonya: működhetnének tovább

Berente, Tiszapalkonya - Van elég szenünk, volna mivel fűteni a jelenleg álló hőerőműveinket.

Berente, Tiszapalkonya - Van elég szenünk, volna mivel fűteni a jelenleg álló hőerőműveinket.A berentei és a tiszapalkonyai erőművek tulajdonosa, az AES tavaly tavasszal megpróbálta már értékesíteni a komlexumokat. A Civis Capital Ingatlanfejlesztő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. ajánlatot is tett az erőművek, illetve az azokat működtető Borsodi Energetikai Kft. megvásárlására, azzal az elhatározással, hogy tovább működteti a létesítményeket. Az akkori tájékoztatás szerint az AES és a Civis Capital szerződést is írt alá az ügyeltről, amelyet a Magyar Energia Hivatalnak, mint illetékes szabályozó hatóságnak jóvá kellett hagynia. A jóváhagyás azonban –nem érkezett meg idejében és megindult a csődeljárás a társaság ellen.

Olcsóbb lenne lignittel

A tiszapalkonyai erőmű leállását követően Schwardy Miklós, az objektumot egykor működtető Tiszai Erőmű Vállalat (TEV) privatizáció előtti utolsó vezérigazgatója vetette fel, hogy a környékünkön nagy mennyiségben fellelhető – lignittel indítsák újra a palkonyai hőerőművet. A szakember erről több szakmai rendezvényen is beszélt. Érvei között szerepelt a fűtőanyag olcsósága, és közelsége.

Kellene költeni is rá

Szükséges lenne persze a berendezések korszerűsítése. A TEV egykori vezetőjének véleménye szerint a Tiszapalkonyai Hőerőmű kritikus része a több mint 50 éves kazánpark, ám ennek korszerűsítése után és az olcsó lignit eltüzelésével gazdaságosan üzemeltethető a létesítmény. „A lignit ára mintegy 20 százaléka a gáz árának – érvelt Schwardy Miklós. – és így hatékonyabb erőművet lehetne csinálni, mint a legmodernebb, földgázzal működők. Persze mindehhez meg kellene találni azokat a befektetőket, akik hajlandók pénz áldozni a beruházáshoz és a működtetéshez.

ÉM-SZB


Berente, Tiszalpalkonya - Szakértők szerint némi korszerűsítéssel újra működhetne megyénk két leállított szenes erőműve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában