Helyi közélet

2012.09.27. 08:59

A Nestlé idén 33 ezer tonna kávét és kakaót gyárt Szerencsen

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - A Nestlé szerencsi üzemét az idén 33 ezer tonna kávé és kakaó hagyja el, a termékeket a hazai piacon kívül 28 országba szállítja a svájci központú élelmiszeripari cég.

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - A Nestlé szerencsi üzemét az idén 33 ezer tonna kávé és kakaó hagyja el, a termékeket a hazai piacon kívül 28 országba szállítja a svájci központú élelmiszeripari cég.

A Nestlé Hungária Kft. MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül, hogy több mint 21 ezer tonna kávékeveréket, 10 ezer tonna kakaót és 2 ezer tonna instant kávét gyárt a Nestlé Szerencsen.

A Borsodban gyártott instant kávétermékek és kakaók több mint 80 százaléka exportra készül, az Egyesült Királyságtól az Adriáig 28 országot lát el a magyar gyár. 2012-től a skandináv országoknak is szállít termékeket az üzem, ahol 362 állandó és 73 idény jelleggel kölcsönzött alkalmazott dolgozik.

Szerencsen az idén 204 féle terméket készítenek - derül ki a közleményből. A cég közlése szerint a Nestlé piaci részesedése Magyarországon a kávéból 20,6 százalék.

A közleményben a Nestlé kiemeli, hogy a gyártás mellett 2006 óta különböző kávé- és kakaótermékek ízbeli összehasonlításával is foglalkoznak Szerencsen. A gyár mellett működik a Nestlé közép-kelet-európai régiójának érzékszervi laboratóriuma, ahol a különböző ízvilágú termékek tesztelését végzik.

A Nestlé Hungária Kft. nem kívánt gazdálkodási adatokat közölni. A Céginfó adatbázisa szerint a vállalat tavaly 93,1 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, szemben a 2010-es 80,4 milliárd forinttal. A társaság adózás előtt 1,13 milliárd forint veszteséget könyvelt el 2011-ben, csaknem 362 millió forinttal többet, mint a megelőző évben.

A Nestlé csoport nettó nyeresége az első fél évben 8,9 százalékkal 5,12 milliárd frankra nőtt a múlt év hasonló időszakához képest, az árbevétel 7,5 százalékkal 44,1 milliárd frankra emelkedett. A Nestlé a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja, olyan márkák mögött áll, mint a Nescafé, a Maggi és a Kit Kat. Magyarországi érdekeltsége a Nestlé Hungária Kft., amely négy termelőüzemet működtet.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában