Helyi közélet

2012.09.24. 08:29

A Nappal világítanak Bükkábrányban

Bükkábrány - A bükkábrányi mini erőmű annyit termel, hogy az önkormányzat éves energiafogyasztását fedezi.

Bükkábrány - A bükkábrányi mini erőmű annyit termel, hogy az önkormányzat éves energiafogyasztását fedezi.Ezt a fejlesztést egy leader pályázaton keresztül az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program finanszírozásával nyertük meg ebben az évben. A kivitelezés nettó 13 millió forintba került, de összességében egy több, mint 16 millió forintos beruházás valósult meg. - nyilatkozta az átadást követően érdeklődésünkre Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere. - Ez az összeg tartalmazza az úgynevezett mini erőművet, két darab invertert, illetve az akkumulátort és egy elektromos autó-töltőt. Jelen pillanatban a mini erőmű hozza azt amit vártunk, hiszen a próbaüzem során napsütéses idő volt. A hozzá fűzött reményeket beváltotta és szinte teljes egészében ellátja az önkormányzat épületének áramszükségletét. Hogy lesz-e hasonló beruházás a településen a jövőben? Még egy elnyert pályázatunk van ugyanezen pályázati konstrukcióban. Ez a bükkábrányi napsugár napközi otthonos óvodát érinti, amelynek tetejére terveink szerint egy majdnem hasonlót építettünk egy energiaudvar és minierőmű formájában. Ezt az önkormányzat a jövő esztendő elején szándékozik megépíttetni. Ugyanakkor nem titok, hogy településünk igyekszik minden olyan forrást kihasználni, amely a megújuló energiákkal kapcsolatos.

A bükkábrányi beruházás technikai részleteiről a kivitelező Best Solár kft. ügyvezető igazgatóját faggattuk.

Néhány hónap alatt

- Egy 6 KW-os teljesítményű Napkövetős erőmű valósult meg a községben. - kezdte Tőkés Ernő ügyvezető. - Ez az erőmű körülbelül 8500 kilowattóra villamosenergiát fog termelni évente, ami az önkormányzatnak gyakorlatilag az éves energiafogyasztását fedezi. Azaz innentől kezdve a polgármesteri hivatal egy olyan termelőeszközzel rendelkezik, amely kiváltja az áramszolgáltatótól vásárolt energiamennyiséget.

Tőkés Ernő elmondta azt is, hogy a csökkenő árak miatt jelenleg már elérhetőek ezek a beruházások, melyek így tulajdonképpen már rentábilissá tesznek egy-egy ilyen projektet és nem csak a vállalkozások, hanem a lakosság és az önkormányzatok számára is egyre inkább "vállalható".

- Az itt látható és használatba vett Napkövető technika kiforrott. Ez, a bükkábrányi rendszer például mindig megkeresi az égbolt legfényesebb pontját és onnan nyeri az energiát. - tette hozzá a szakember. - A kivitelezés zökkenőmentes volt, nem volt fennakadás, hiszen a terület is adott volt és összességében néhány hónap alatt (augusztusban kezdődtek a munkálatok) elkészült az energiaudvar.

Megtudtuk azt is, hogy az önkormányzatok számára talán még némileg az újdonság erejével hat egy ilyen beruházás, azonban például éppen itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is van már jónéhány hagyományos és már Napkövetős rendszer is.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában