Helyi közélet

2012.09.10. 12:03

A kivitelező viszi a régi radiátort. Megteheti? Kié a fűtőtest?

Miskolc - A fűtéskorszerűsítést végző kivitelezők, a fűtőtest cseréjekor elviszik a régi radiátort - írta Észak-Agora levelezőfórumunk egyik tagja.

Miskolc - A fűtéskorszerűsítést végző kivitelezők, a fűtőtest cseréjekor elviszik a régi radiátort - írta Észak-Agora levelezőfórumunk egyik tagja. Szerinte arra hivatkoznak, hogy az a lakásszövetkezet tulajdona. Levelezőnk úgy véli, a leszerelt, és elszállított radiátorokkal jól jár a kivitelező, mivel - mint kiszámolta - egy-egy öntvény közel 50 kiló, a vas kilónkénti ára 50-60 forint, és egy lakásban van négy radiátor, épületenként pedig csaknem 30 lakás. Ezek után azt kérdezte: valóban a lakásszövetkezet tulajdona a radiátor, a kivitelezőnek van joga elvinni?

A lakásszövetkezetek vezetőivel beszélve kiderült: nem az ő tulajdonuk ugyan a fűtőtest, de a kivitelezők jogszerűen viszik el a lecserélt radiátort. Pászk József, az Álompalota Ingatlaniroda kft. – az egyik ingatlankezelő – vezetője elmondta: csak akkor szabályszerű a radiátorok elvitele, ha ezt a kivitelezői szerződésben rögzítik, vagyis benne van, hogy a bontott - úgynevezett másodlagos nyersanyagot, mint például a radiátor - a kivitelező elszállíthatja. Ennek az árát - tudtuk meg - ilyenkor belekalkulálják az anyagköltségbe, azaz csökkentik azt. Ha a radiátorok a lakástulajdonosoké, akkor az ez irányú döntésbe be kell őket előzőleg vonni. A szakember szerint azért jó ez így, mert nem a lakóknak kell bajlódniuk az elszállíttatással. Hozzátette: az ablakok cseréjekor is hasonlóan járnak el, vagyis bontott anyagként elszállítják, de ha a tulaj megkéri a kivitelezőt, hogy neki szüksége lenne a régire, akkor ezt rugalmasan kezelik.

Olyan panasz is érkezett hozzánk, hogy a fűtéskorszerűsítés során a tavaly lecserélt - azaz szinte új radiátorokat - újra cserélik. Olvasónk nem értette, miért van erre szükség. Az ingatlankezelő cég vezetője szerint erre nincs szükség, ha a lakó, az épületgépészeti felmérésnél jelzi a szakembereknek, hogy új a radiátor, és számlákkal, papírokkal igazolni tudja, hogy megfelel a tervekben szereplő paramétereknek. De - hangsúlyozta - ezt előre kell egyeztetni, utólag, a bontásnál nincs mód a változtatásra.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában