Helyi közélet

2012.09.14. 08:39

A fordulón fordulhat az iskola

Hollóháza - A kistérség most egyesült két iskolája telephelyet válthat.

Hollóháza - A kistérség most egyesült két iskolája telephelyet válthat.Az idei tanévtől egyesült a sátoraljaújhelyi kistérség által fenntartott két hegyközi iskola, a füzérkomlósi és a hollóházi. Ettől a tanévtől egy intézményben, Hollóházán tanul a 155 bózsvai, füzéri, füzérkomlósi, hollóházi kékedi, nyíri és pusztafalui diák.

De lehet, hogy az alig két hetes hollóházi tanulásnak vége szakad, mert a korábban a füzérkomlósi iskola diákjait adó települések vezetői úgy érzik, Hollóháza nem teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket korábban az egyesítésről szóló tárgyalások során megígért, ezért kezdeményezték a fenntartó kistérségnél, hogy amennyiben szeptember 23-ig a hollóházi önkormányzat nem toldja meg a tornaterem fűtését és nem készíti el a megígért buszfordulót az iskolánál, akkor változzon meg októbertől az iskola telephelye, és költözzön le az intézmény Füzérkomlósra.

– Most szeptembertől egyesült a hollóházi és a füzérkomlósi intézmény – mondja a szülók képviseletében Fisser Judit. – Az eddig Füzérkomlósra járó gyerekek kerültek hozzánk, de úgy tűnik, októbertől vissza akarják vinni az iskolát Füzérkomlósra, de nem úgy, hogy visszaállítják az eredeti állapotot, hanem úgy, hogy megszűnne a hollóházi iskola. Mindezt azért, mert a hollóházi önkormányzat nem tudta teljesíteni azokat a vállalásokat, amelyeket a tárgyalásokon megígért. Nem értjük egy részről azt, miért kértek teljesíthetetlen feltételeket, más részről azt, hogy a minket képviselő polgármester miért vállalta ezeket a feltételek, amelyekről tudhatta, nem lehet teljesíteni. Féltjük a gyerekeinket.

A feltételek

Két olyan feltétel van amelyet az intézmények egyesítése során feltételül szabtak a másik iskolát képviselő települések – Füzérkomlós, Nyíri, Pusztafalu, Füzér, Bózsva – polgármesterei. Ki kellett volna építeni egy buszfordulót a hollóházi iskola elé, hogy a gyerekeknek ne a faluban lévő buszfordulóból kelljen több száz métert felgyalogolni a hegyoldalban lévő iskolához, és meg kellett volna oldani a tornaterem fűtését.

„ A tárgyalásokon a hollóházi polgármester vállalta, hogy ha ezek nem teljesülnek iskolakezdésig, akkor ezek megoldásáig visszakerül az iskola Füzérkomlósra – mondja Kovács Krisztina, Bózsva polgármestere, aki hozzátette, az intézmények összevonásakor az a cél lebegett előttük, hogy az iskolák ne olvadjanak be más oktatási intézményekbe, így meg tudják tartani a pedagógusok munkahelyeit.

– Többször felajánlottuk a segítségünket – mondja Mester András, Füzérkomlós polgármestere –, de egyszer sem kért belőle a hollóházi polgármester. – A buszforduló nem készült el a szabványok szerint, ezért a kistérségi ülésen úgy határoztunk, ha szeptember 23-ig nem készül a buszforduló és nem oldódik meg a tornaterem fűtése, akkor élünk a szerződésben lefektetett jogunkkal és visszavisszük az iskolát Füzérkomlósra.

A hét végén nekilátnak

Koleszár Sándor, Hollóháza polgármestere elmondta, a tavaszi tárgyalásokon mindent megígért, csak hogy megmaradhasson a hollóházi iskola.

– Benyújtott pályázataink voltak a fűtésre, a konyha felújítására. A tornatermes pályázatunkra nem érkezett válasz, a konyhás tartaléklistán van, a napelemes pályázatunk pedig a pályázati keret feltöltésére vár. A tornaterem fűtésére a sportegyesület a TAO-s pályázaton 12 millió forintos keretet kapott, ha ezt fel tudjuk tölteni a társasági adós felajánlásokkal, akkor heteken belül nekiláthatunk a padlófűtés kialakításának, addig termoventillátoros rendszerrel tudjuk megoldani a fűtést.

A polgármester szerint a buszmegállót a Volán azért nem fogadta el, mert csak egyik irányban tudott megfordulni rajta a busz. A bővítéshez munkagép és segítő kezek kellenek. A munkagép szombattól szabad, a segítő kezek pedig tömegével jelentkeztek már a szülői értekezleten.

– Lehet, hogy többen már eldöntötték, hogy Hollóházára nem akarnak iskolát, de nekünk mindent meg kell tennünk azért, hogy megpróbáljuk megmenteni az iskolánkat, ezért jövünk segíteni a buszfordulónál, hogy ezen ne múljon – fogalmazott az egyik apuka.

Indokolni kell

– A törvény szerint év közben csak rendkívül indokolt esetben lehet egy iskola telephelyét megváltoztatni – mondta Szamosvölgyi Péter, a sátoraljaújhelyi kistérség elnöke. – A szeptember 23-i határidő lejártát követően lesz egy helyszíni bejárás, amelyet követően ha kell, rendkívüli kistérségi ülést hívunk össze. Amennyiben ott úgy döntünk, hogy szükség van a váltásra, akkor azt kérelmezzük a megyei kormányhivatalnál, ahol majd döntenek.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában