Helyi közélet

2012.09.21. 13:19

A fizető lakók pénze folyik el

Miskolc - A Herman Ottó Lakásszövetkezet számára több lehetőség kínálkozna az illegális vízelvezetések feltárására.

Miskolc - A Herman Ottó Lakásszövetkezet számára több lehetőség kínálkozna az illegális vízelvezetések feltárására.A Herman Ottó Lakásszövetkezethez tartozó lakások tulajdonosait érintő olvasói panasz : a lakásszövetkezet a MIVÍZ-szolgáltatóval kötött szerződése alapján az egyes mellékmérők és a főmérő között mutatkozó fogyasztási különbözetet a tulajdoni hányad arányában szétosztja a szolgáltató. Megesik, hogy a plusz fogyasztás többe kerül, mint a saját, a lakásszövetkezet pedig nem lép. (Cikkünk a témában „Nincs kockázat: a lakó fizet”)

Mire igen, mire nem

A szövetkezet elnöke, Verebélyi Tibor reagálása alapján még egyszer megkerestük a szolgáltatót. Egyik kérdésünk az volt: mire (mire nem) terjed ki a MIVÍZ vízhálózati vizsgálata, s az mennyibe kerülne, hogy mérlegelhessék: megérné-e nekik egy ilyen vizsgálat.

A válasz szerint a MIVÍZ Kft. szakemberei manipulációs okból történő szivárgást, egyéb különbözet műszeres vizsgálását nem végzik. Erre a partnercéget, az Energie AG Miskolc Kft.-t javasolják megkeresni. De a MIVÍZ tudomása szerint az építési és hibaelhárítási üzletághoz a Herman Ottó Lakásszövetkezet részéről nem érkezett megkeresés fő- és mellékmérős különbözet kivizsgálására.

Két feltétellel

A MIVÍZ Kft. megbízási jogviszony keretében megkeresés esetén vállalja a társasházi belső hálózat vizsgálatát, de csak a belső hálózatét. , ami a következőkre terjed ki: a mellékmérőhely szabványosságának felülvizsgálatára; a helyiségekben lévő vízvételi helyek ellenőrzésére (hogy minden vízvételi hely mért-e); a mellékmérők manipulációvizsgálata, szükség szerint a mérőhely megbontásával. Továbbá: műszaki tanácsot is adnak. Az eredményes vizsgálatnak azonban két feltétele van. Az egyik, hogy a vizsgálat napján minden helyiségbe be tudjanak jutni (az összes lakásba, a közös helyiségekbe, a pincékbe) a vizsgálat napján. A másik: a vizsgálat költségeit díjelőlegként befizesse a megrendelő.

S hogy remélhető-e eredmény egy ilyen vizsgálattól? Van rá jó példa: a MIVÍZ eredményesen működött közre a Szentpéteri kapui 2. sz. Lakásszövetkezet különbözetének feltárásában és minimalizálásában. Más társasházaknak, lakásszövetkezeteknek is adott már árajánlatot a cég, igaz, vizsgálat nem lett belőle – mármint a MIVÍZ részéről – mert ezt a vizsgálatot a társasház belső hálózatán bárki, maga a társasház, vagy harmadik személyként megbízott vállalkozás is elvégezheti.

Nyomatékosan rákérdeztünk a lakásszövetkezet elnökének állítására: tényleg nem szűrhető ki a lakásokon belüli vízlopás?

Igenis kiszűrhető

A válasz: a bekötési vízmérő utáni házi vezetékszakaszon végzett illegális beavatkozások, annak vizsgálatával kiszűrhetők. Hozzáteszik: „Az esetleges vízlopásokhoz kapcsolható módszerek szerteágazók lehetnek, azokat egy szemrevételezéssel nem minden esetben lehet megállapítani. A MÍVÍZ Kft. leolvasással megbízott vállalkozója a leolvasáskor tapasztalt és szemrevételezéssel megállapítható eltéréseket (plombahiány, sérült plomba) köteles átadni a társaságnak. A belső hálózat állapotának ellenőrzése, az esetleges illegális vízvételezések feltárása a Herman Ottó Lakás és Garázsfenntartó Szövetkezet és az ingatlantulajdonosok feladata.”

A válasz arra is kitér, szemben a lakásszövetkezet elnöknek állításával: a különbözettel kapcsolatban nem folytattak vele tárgyalást.

ÉM-SzK

 A MIVÍZ-díjfeltételei

Megbízási díjfeltételek (2012-re kalkulálva):

- vizsgálat maximum 20 helyiség (helyiség alatt értendő minden a lépcsőházból nyílászáróval elválasztott helyiség, így lakás, pince, babakocsitároló stb.)/nap esetén 2500 Ft/helyiség+áfa

- kiszállás: 8000 Ft/alkalom+áfa

- a tanácsadás díjmentes (telefonon, vagy megvalósult vizsgálat során helyszínen)

Megjegyzés: A kalkulált díjra akkor is igényt tart a MIVÍZ Kft., ha a lakók miatt nem jut be az egyes helyiségekbe, mivel az ráfordított munkaidőként így is jelentkezik. 


Miskolc - Már többe kerül a „másé”, mint a saját vízfogyasztása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában