Helyi közélet

2012.08.24. 10:38

Százmilliós kárt okoznak a tolvajok

Miskolc - A trafókat az olajért és a tekercsekért lopják, átalakulóban a tolvajmódszerek.

Miskolc - A trafókat az olajért és a tekercsekért lopják, átalakulóban a tolvajmódszerek.Megfigyelték: ha emelkedik a kőolaj vagy a hulladékfém piaci ára, egyre többen dézsmálják az ÉMÁSZ eszközparkját, amivel Európa-szerte több százmilliós kárt okoznak a szolgáltatónak, és nagyon gyakran egész települések áramellátását veszélyeztetik.

Hans-Günter Hogg, az ÉMÁSZ igazgatósági tagja tegnap Miskolcon elmondta: a tolvajok módszerei folyamatosan változnak. Míg korábban megcsapolták a trafókat, hogy a bennük hűtésre, szigetelésre használt olajat elvigyék, addig ma már gyakoribb, hogy az oszlopon lévő transzformátort lánc vagy drót segítségével, egy autóval lerántják, majd feldobják a platóra az egész szerkezetet, és aztán csak otthon szedik szét. Az ÉMÁSZ és a megyei rendőr-főkapitányság között tegnap aláírt együttműködési megállapodás szerint a módszerek változásáról a szolgáltató folyamatosan tájékoztatja majd a rendőrséget, tanfolyamokat szerveznek a rendőrök számára, hogy megkönnyítsék számukra a bűncselekmények felismerését, az elkövetők elfogását.

Dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány arról beszélt, hogy a kábeltolvajok az áramszolgáltatás biztonságát veszélyeztetik, s mivel az áramszünet, áramkimaradás esetén gyakorlatilag megbénul az élet, ezzel a közbiztonságot is veszélyeztetik. A rendőrség ezért egyébként is kiemelt figyelemmel kíséri az ilyen bűncselekményeket.

Hogy az áramszolgáltató és a rendőrség között már működő munkakapcsolat van, azt mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy tegnap négy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőr vehetett át elismerést, mert a közelmúltban sikeresen számoltak fel egy, az ÉMÁSZ trafóinak fosztogatására szakosodott bandát. Mivel az áramszolgáltató maga is megpróbálja megőrizni értékes berendezéseit, sokat közülük riasztóval láttak el, és amikor jelzett az egyik, Kazincbarcika határában lévő trafó biztosító berendezése, azonnal értesítették a rendőrséget. A járőrök a helyszínen két tolvajt fogtak el, akik éppen a transzformátoron „dolgoztak”, majd a később két társukat is nyakon csípték a nyomozók. A bandát végül több hasonló bűncselekménnyel tudták kapcsolatba hozni. Az év első felében az ÉMÁSZ területén 53, a társaságnak jelentős kárt okozó bűncselekmény történt.

ÉM-SZP


Miskolc - Évente több százmillió forintos kárt okoznak az ÉMÁSZ-ELMŰ vállalatcsoportnak a tolvajok, akik lopják a transzformátorokat a bennük lévő olajért és színes fémért, lopják a kábelt és „okos emberek” a mérőórák megkerülésével lopják az áramot is. A hasonló bűncselekmények számának csökkentése érdekében együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Hans-Günter Hogg, az ÉMÁSZ Nyrt. igazgatóságának tagja és dr. Vereckei Csaba dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság parancsnoka.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában