Helyi közélet

2012.08.07. 12:21

Mit érsz, ha semmihez nem értesz?

Miskolc - Az érettségi nem elég, szakmai tudás is kell: felső vagy középfokon.

Miskolc - Az érettségi nem elég, szakmai tudás is kell: felső vagy középfokon.Nehéz volt olyan fiatalt találnunk, aki az idén érettségizett, de még nem tudja, mihez kezdjen szeptembertől. Azok közül, akiket nem vettek föl az egyetemre, sokan megpróbálkoznak a pótfelvételivel, vagy szereznek szakmát valamelyik középiskolában. Olyanok is akadnak, akik a munkaügyi központban regisztrálnak, és megpróbálnak elhelyezkedni.

Középfokon

Nóra, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, nem is gondolt egyetemre, mivel a gimnáziumi átlaga nem volt a legjobb, viszont tudja, hogy képzettség nélkül nincs sok esélye jó állásra. Ezért a nyarat diákmunkával, pihenéssel tölti, szeptembertől viszont az egyik miskolci középiskola képzésére szeretne járni, nagyon tetszenek neki az idegenforgalommal kapcsolatos szakmák.

Aki azonban diplomát szeretne, de lemaradt az egyetemről, annak érdemes végigböngésznie a felsőoktatási intézmények kínálatát, javasolta a fiataloknak Fekete Sándor, a Miskolci Egyetem tanulmányi szakreferense, hiszen augusztus 10-éig a pótfelvételi újabb jelentkezésre ad lehetőséget azoknak, akik eddig nem jelentkeztek, vagy akiket nem vettek föl sehová.

Fizetős képzések

Miskolcon az eredetileg meghirdetett képzések 90 százalékára még lehet jelentkezni. Igaz, ezek már mind „fizetős” ajánlatok, de aki jól tanul, egy év után állami ösztöndíjasként folytathatja tovább a tanulást, hangsúlyozta a szakreferens. Felhívta a figyelmet: a jelentkezés előtt mindenki számolja ki precízen a pontszámát, nehogy olyan szakot válasszon, amihez nem is elég a pontja. Érdemes a felsőoktatási szakképzéseket is számba venni, tette hozzá szakember, itt ugyanis alacsonyabb a bejutási határ.

Másik lehetőség, a szakközépiskolák érettségi utáni képzései. Mint Kovács Jánostól, az Andrássy Gyula Szakközépiskola igazgatójától megtudtuk, ezekre a képzésekre érdemes minél előbb jelentkezni, hiszen a népszerű szakok hamar betelnek. Az igazgató felhívta a figyelmet: ügyelni kell arra, hogy egy-egy képzésnek az adott iskolában valóban meglegyenek a technikai feltételei, hiszen a gyakorlati képzéshez ez elengedhetetlen.

Nehezebb helyzetben

A korábbi évek tapasztalata alapján a munkaügyi központ kirendeltségeinél július-augusztusban nő meg az állást kereső pályakezdők száma, tudta meg lapunk Burcsik Istvántól, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakmai igazgatóhelyettestől. Mint mondta, a csak érettségivel rendelkezők nehezebb helyzetben vannak, hiszen álláskeresési járadékot nem kaphatnak mindaddig, amíg nincs egy év munkaviszonyuk, munkát viszont nehezen találnak épp azért, mert nincs szakképzettségük, tapasztalatuk. Ha a fiatalok hosszabb ideig nem tudnak elhelyezkedni, akkor különböző szolgáltatásokban, képzéseken vehetnek részt a munkaügyi központ szervezésében. A képzések igazodnak a munkaerő-piaci igényekhez, de a végzők közül általában a legjobbak tudnak elhelyezkedni. Jelenleg uniós programok, a jövőben pedig kormányzati program segíti majd a pályakezdők munkavállalását.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában