Helyi közélet

2012.08.04. 19:10

Lecsóban először indultak - fődíjasok lettek

Borsod-Abaúj-Zemplén - A II. Agora Lecsófesztivál fődíjasa a nyékládházi Csipet Csapat lett.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A II. Agora Lecsófesztivál fődíjasa a nyékládházi Csipet Csapat lett.Kevés olyan főzőversenyen jártunk a megyében, ahol nem találkoztunk a Csipet csapat tagjaival. Egy ideje már nem csak versenyzők, hanem a zsűritagok között is.

- A párommal nyolc évvel ezelőtt kezdtünk eljárni, apósomék unszolására. Ő, Laczai Dezső akkoriban az idősek klubját vezette Emődön, így folyt bele a főzőversenyekbe, s ért el sikereket. Kedvet kaptunk, s időközben önállósodtunk, külön csapatot alkotva egy baráti házaspárral, nemrég pedig kibővültünk egy másikkal. A lecsófesztiválon kivételesen csak négy fős volt a csapat, épp az új tagjainkkal neveztünk be - meséli Laczai Zoltánné, Piroska.

Egyszerre több is

Megtudjuk tőle, mostanra mondhatni az egész országot bejárták, sőt Erdélyben is versenyeztették főzőtudományukat. Piroska a párjával időközben elvégzett egy mesterszakácsok által indított tanfolyamot, amely feljogosítja őket a szabadtűzi versenyek zsűrizésére is. Most már zömmel meghívások alapján vesznek részt a főzőversenyeken, sőt, olykor egyszerre több közül kell választaniuk.

- Ha ismerős hív, az elsőséget élvez. Számít a kiírás is (mit lehet főzni), a távolság (azért a költség sem lényegtelen), no meg van már egy összekovácsolódott kis társaság, amelyik szeret együtt lenni, velük mindenképp egyeztetünk - szögezi le Piroska.

Kiderült: a II. Agora Lecsófesztiválon való részvételre a nyékládházi művelődési ház vezetője kérte fel őket, képviseljék a településüket.

- Lecsót versenyen sosem főztünk még, voltaképp izgatott, mit lehet ebből kihozni. Kérdeztem is a zsűrit, hogy akkor most kimondottan lecsóban, különlegesben, vagy lecsóval készült ételekben gondolkozzunk. Végül e szerint indítottak éppen három kategóriát. A gondot az jelentette, hogy először azt mondták, egy csapat csak egybe nevezhet be, de aztán feloldották ezt a korlátot.

Amikor a csapatról, a csapatmunkáról kérdezem, Piroska leszögezi: abszolút amatőrök, mégis, amikor egy főzőversenyen megjelennek, mindig akad, aki megjegyzi: akkor a többeik már aligha rúgnak labdába. Tény: 100-ból 95-ben nyernek...

- Erre szoktam én azt mondani, hogy a pálya mindenki előtt szabad - mondja.

A fő kóstoló általában Piroska, ő mondja ki, a végső ítéletet, jó, vagy nem jó. Zoltán és ő egy kicsit a fűszeresebbet kedvelik, mint a többiek, s a zsűrinél ez szokott bejönni.

S ha már a zsűrizésnél tartunk, Piroska bevallja, szereti, ha a zsűri helyben kielemezi az ételt, mert abból sokat lehet tanulni. Ezt némileg hiányolta a csanyiki lecsófesztiválon. (Azt is lapunk révén sikerült megtudnia, hogy a 3 közül pontosan melyikkel érdemelték ki a fődíjat: a szűzérméssel, amelyik a lecsóval készült ételek között tarolt.)

Megtudtuk: ha a zsűri nem egyezett volna bele, hogy mindhárom kategóriába induljanak, akkor is elkészítették volna mindhárom változatot.

Kisütötték - megsütötték - Gondoltuk, legfeljebb jól lakunk belőle... A natúr lecsót azért, mert az mindegyiknek az alapja. A szűzérméset, mert már kigondoltam (álmatlan óráimban órákon át gondolkodom új ételeken). A halasat pedig azért, mert Zoltán, aki egyébként nagyon kreatív, valahol olvasott egy ilyen receptet, s jó lakalom kínálkozott, hogy kipróbáljuk.

Piroskát arról faggatjuk, milyen fortélyokat tanultak el, és meg az évek során.

- Sok ilyen van, de egyszerre felsorolni nem könnyű. Eleinte például számomra teljesen mindegy volt, hogy egy húst miképp szeletelünk, darabolunk. Pedig sok függ a hús fajtájától, s attól is, hogy mi készül belőle. A fűszerekre is nagyon oda kell figyelni, mert vannak, amelyek kifejezetten ütik egymást. Nagyon oda kell figyelni arra is, hogy ne égjen oda, ne legyen kozmás az étel.

Jót csak jóból

Piroska nem tagadja: a főzőfesztiválokon való részvétel elég költséges szórakozás, ha az alapanyag egy részét biztosítják, még akkor is. Viszont épp az alapanyagon nem szoktak spórolni: jót csak jóból lehet készíteni.

- A zöldségfélék általában a saját kertünkből valók, s a húsról is pontosan tudom, hogy honnan származik, mivel etették az állatot. Szerencsénk van, mert a családban gyakran vágunk disznót is, folyamatosan van friss hús. A fűszernövényeket - tárkonyt, rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot magam termelem meg.

Nem kérdés: megéri

Arra, megéri-e? Piroska röviden válaszol: igen. Aztán még hozzáteszi: se nem iszunk, se nem dohányzunk, mi erre áldozunk, ez jelenti számunkra a szórakozást. Ha a díjakat nézzük: annyi serlegünk, oklevelünk van már, hogy lassan nincs hová tenni. Azokat a díjakat értékelem inkább, amelyeknek közvetlen hasznát vesszük, ilyen volt a lecsófesztivál fődíja is: kávé, kakaó, teák, méz, müzli, lekvár, nutella, keksz... mindez jól hasznosul a háztartásban. De nagyon örültünk például annak is, amikor nemrég egy wellness hétvégét nyertünk.


Alaplecsó

Összesen 20-25 ember lakhat jól belőle  

Hozzávalók:

  • 3 kg vöröshagyma
  • 4 kg paprika (bácskai és töltenivaló vegyesen)
  • 3 kg (házi) paradicsom
  • 30-40 dkg füstölt szalonna
  • 1 szál füstölt kolbász, só
  • Elkészítése:

  • A szalonnát felkockázva kipirítjuk, a pörcöket eltávolítjuk.
  • A zsírban a hagymát fél karikákra szeletelt hagymát összefonnyasztjuk.
  • A paradicsomról lehúzzuk a héját, s felkockázva teljesen szétfőzzük.
  • Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát.
  • A felkarikázott kolbászt pedig már csak akkor , amikor majdnem kész a lecsó.
  • Sült „kakastaréjjal” díszítjük.
  • Tipp: A paradicsomot otthoni körülmények között egy pillanatra forró vízbe márthatjuk, így könnyebben eltávolítható a héja. De a jóféle házi paradicsomáról e nélkül is lejön. „Csipeték” nem szeretik, s nem tartják szépnek az összepöndörödött paradicsomhéjat a lecsóban.


    Halas-gombás lecsó

    Hozzávalók:  

  • Arányos mennyiségű alaplecsó
  • 1 kg öklömnyi pöfeteg gomba
  • 1 kg filézett süllő
  • újburgonya (ők csak 3 db-ot használtak)
  • Elkészítése:

  • A gombákat karikákra vágva sózzuk, borsozzuk, majd összesen 2-3 perc alatt olajjal megkent tárcsán mindkét oldalát megsütjük.
  • A filézett halszeleteket 5x3 centiméteres csíkokra vágjuk, és az említettekhez hasonlóan megsütjük.
  • Az újburgonyának lekaparjuk a héját, megmossuk, vékony karikákra vágjuk, s tárcsán olajban megsütjük.
  • Tálaláskor alulra kerül a lecsó, amelyet körberakunk a burgonyakarikákkal, tetejére helyezzük a halat és a gombát.
  • Tipp: A Csipet Csapat a díszítéshez háromféle színű paprikát is beszerzett: egy pirosat, egy fehéret és egy zöldet. Ezeket vékony csíkokra vágva meggrillezték, ami nem ütött el a lecsó alapanyagától. Az elrendezés pedig a magyar trikolort idézte.


    A fődíjas: Lecsó szűzérmékkel

    Hozzávalók:  

  • Arányos mennyiségű alaplecsó
  • 3 db 40 dkg-nyi szűzérme
  • burgonya
  • Elkészítése:

  • A szűzérmét felkarikázzuk, sózzuk, borsozzuk, s két órán át állni hagyjuk.
  • Pár perc alatt mindkét oldalát meggrillezzük.
  • A hasábburgonyát tárcsán olajban kisütjük.
  • Tálalása: a hasábburgonyát összekeverjük a lecsóval, a tetejére ültetjük a szűzérméket.


    Miskolc - Harminc csapat indult a „II. AVE-AGORA” néven rendezett Lecsófesztiválon szombaton.

    Miskolc - Több mint 30 csapat indult a „II. AVE-AGORA” néven rendezett lecsófesztiválon szombaton a Majális parkban. 1 tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában