Helyi közélet

2012.08.08. 16:11

Kukoricás aszálykár: csak egy-két helyen

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyénk kukoricatábláit nem érintette nagyon az országosan jelzett aszálykár.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyénk kukoricatábláit nem érintette nagyon az országosan jelzett aszálykár.A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) birtokában lévő adatok alapján jelentette be Jakab István elnök kedden, hogy a hazai kukoricatermés csaknem 40 százaléka megsemmisült a nagy meleg, különösen a legtuóbbi napok csúcsmeleget okozó rendkívül száraz időjárása miatt. A veszteséget országos szinten 200 milliárd forint fölöttire jósolták.

Kilenc éve volt ekkora

A bejelentés szerint különösen az északkelet-magyarországi megyék – köztük Borsod-Abaúj-Zemplén kukoricatábláin hatalmas az aszálykár. Jakab István elmondása szerint: 2003 óta a legnagyobb aszály az idei, amely nemcsak a növénytermesztőknek, hanem a magas takarmányárakon keresztül az állattenyésztőknek is kárt okoz. A hőség miatt eleve csökkent a szarvasmarhák tejtermelése, a baromfinál, sertésnél csökkent a súlygyarapodás, nőtt az elhullás.

Érdeklődésünkre Fodor László, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának megyei vezető falugazdásza cáfolta, hogy a megyénk kukoricásait ekkora mértékben sújtotta volna az aszály. Míg az előre jelzett kukorica termésátlag országosan hektáronként 4913 kilogramm, addig megyénkben 6750 kilogramm kukoricaternést várnak hektáronként.

Kisebb területeken

„Természetesen vannak olyan kisebb terüeltek a megyében, ahol az utóbbi időben nagysűgrendekkel kevesebb csapadék hullott, mint máshol, ott bizony nagy lesz a kukorica terméskiesése – mondta el a vezető falugazdász. – Ilyen például a Felsőzsolca, Arnót, Sajópálfala háromszög, ahová – a terület sajátos mikroklímája miatt – nem jutott elég eső és ennek kárát látták a haszonnövények.”

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában