Helyi közélet

2012.08.08. 11:56

Kérjen nyugtát, vagy jelentse be!

Miskolc - A Búza téren alig találtunk olyan árust, aki számlát is adott volna.

Miskolc - A Búza téren alig találtunk olyan árust, aki számlát is adott volna.A Búza téri piacon nagy volt a forgalom kedden dél körül, de mi nem ezt figyeltük, hanem arra voltunk kíváncsiak, hogy a kereskedők adnak-e számlát a vásárlóknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis arra kéri az embereket, kérjenek nyugtát az árusoktól, ha pedig nem kapnak, jelentsék be a szabálytalanságot a hivatalnak.

Gabriella (aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg) kezében már két teli szatyor van. Bevallja, sehol nem kapott a zöldségekről és gyümölcsökről számlát. Bejelenteni azonban nem fogja a hatóságnál, mint fogalmazott ez számára kellemetlen lenne.

- Viszont az már előfordult, hogy szóltam a kereskedőnek, adjon számlát. Különösen akkor, ha felbosszantott valamivel – teszi hozzá.

Túljárnak az eszén

Kun János is bevásárolt, már a kocsija felé cipeli a megrakott kosarakat.

– Sehol nem kaptam nyugtát – árulja el –, pedig 4-5 helyen is vásároltam. Szerintem mindegy, hogy adnak számlát vagy nem, a kereskedők úgyis túljárnak az adóhivatal eszén.

Majd nyomatékkal teszi hozzá: nem a piaci árusokon kellene behajtani azt a kis adót, hanem azokon, akik milliókat csalnak és lopnak.

Fiatalember áll az egyik stand mögött, megállás nélkül szolgálja ki a vásárlókat. Számlát viszont senkinek sem ad. Nem csoda, hogy ingerült lesz, amikor megkérdezzük tőle: vajon miért nem .

Épp javítják

– A pénztárgépet épp javítják – magyarázza dühösen – De különben is, én csak beugró vagyok itt, és nem érek rá magukkal beszélgetni.

Megkérdezünk egy másik kereskedőt is, ő békésebb természetű. Szerinte nem érdemes kockáztatni, hiszen bármikor jöhetnek az adóhivataltól ellenőrizni. Neki is itt a pénztárgépe, és mindig ad számlát. Azt azonban megjegyzi: nem túl sok az árusok haszna, ezért próbálnak meg egyesek a számlával trükközni. Majd sorolja, hogy milyen magas a bérleti díj, drága a benzin, és a nagybani piac árai.

Körülnézünk a kifőzdék környékén is. Egy hölgy éppen ebédel. Azt mondja, ő kapott számlát az ételről. A zöldségeseknél nem mindig kap, de szerinte ez nem is lényeges, hiszen neki így is, úgy is ugyanannyiba kerül a portéka.

Tulák Ferenc békésen sörözget a zöldségpiac végében. Mutatja, kapott számlát. szerinte ez így van rendjén. Az adóterhek vonatkozzanak mindenkire, a fizetés alól ne bújjon ki senki.


Fodrászok, szobafestők

Az adóhatósághoz folyamatosan érkeznek bejelentések a számla-, nyugtaadási kötelezettség elmulasztásával kapcsolatosan. A NAV megyei adóigazgatóságához 2012-ben 230 ilyen tartalmú bejelentés érkezett, tudtuk meg. Ezek jellemzően fodrász, fakitermelő, ruházati kereskedelmi, autójavító, virágkereskedelmi, söröző, szobafestő, mázoló, bérbeadási tevékenységet végzők tevékenységéhez kapcsolódtak. 

A közérdekű bejelentést írásban (levélben, telefaxon), elektronikus úton e-mail formájában, valamint a hivatali munkarend szerinti munkaidőben is meg lehet tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában