Helyi közélet

2012.08.21. 17:48

Gótikus úton...

Ózd-Szentsimon - Az első turisztikai útvonal az un. Gótikus út - de mondhatnánk Kultúrális útnak, Tematikus útnak vagy A múlt megismerése útjának is - Szlovákiában jött létre 1996-ban. Térségünkbe 10 évvel ezelőtt "érkezett meg".

Ózd-Szentsimon - Az első turisztikai útvonal az un. Gótikus út - de mondhatnánk Kultúrális útnak, Tematikus útnak vagy A múlt megismerése útjának is - Szlovákiában jött létre 1996-ban. Térségünkbe 10 évvel ezelőtt "érkezett meg".A Gótikus út hossza 276 km, 9 városon és 24 községen vezet át. Az útvonal Bánrévénél lépi át a határt, onnan kétfelé ágazik, Szentsimon és Putnok irányába. Az utak vándorai megismerhetik általa a gótikus egyházi és világi műemlékeket, régi mesterek festményeit, művészi alkotásait.

A Gótikus út "végállomása" térségünkben az ózd-szentsimoni Árpád-kori templom. Szentsimon réges-régen Gömör megyéhez tartozott, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye ózdi járásához, s végül 1979. január 1-jén Ózd városához csatolták. A település mai nevét védőszentjéről kapta.

A templom egy dombra épült,s kezdetben hadi célokat szolgált.Az egymást követő nemzedékek bővítették, építgették rajtahagyva sajátos ízlésüket. Az épület "magja" román stílusú, ez az Árpád-korban épült. A templom tornyán a kereszt mellett csillag és félhold látható, amely a protestantizmusra és a török hódoltságra utal.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában