Helyi közélet

2012.08.15. 16:37

Dolgoznának a nyugdíjazott bírák

Miskolc - Nem volt összhangban az alkotmánnyal és a nyugdíjtörvénnyel, ezért az Alkotmánybíróság a hatálybalépésük napjára visszaható hatállyal megsemmisítette a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának csökkentését elrendelő rendelkezéseket, ám ez nem jelenti azt, hogy a bírák automatikusan visszakerülhetnek korábbi állásukba.

Miskolc - Nem volt összhangban az alkotmánnyal és a nyugdíjtörvénnyel, ezért az Alkotmánybíróság a hatálybalépésük napjára visszaható hatállyal megsemmisítette a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának csökkentését elrendelő rendelkezéseket, ám ez nem jelenti azt, hogy a bírák automatikusan visszakerülhetnek korábbi állásukba.Mivel a bírákat a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel, a nyugdíjas korúnak ítélt bírák felmentését nem teszi automatikusan semmissé a taláros testület határozata. Azok a nyugdíjba kényszerített bírák, akik szeretnék visszakapni korábbi állásukat, kénytelenek munkaügyi pert kezdeményezni, de pernyertességük esetén sem állhatnak azonnal munkába, mert újbóli kinevezésük akár fél évet is igénybe vehet.

Hat bíróból három perel

Mint ahogy korábban már az Észak-Magyarország beszámolt róla, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat bíró kényszerült nyugdíjba vonulni a törvényi változások miatt, köztük a törvényszék büntető kollégiumának vezetője. Mint dr. Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke munkatársunknak elmondta, közülük hárman fordultak munkaügyi bírósághoz, kérve korábbi jogviszonyuk helyreállítását, illetve - amennyiben ez nem lehetséges - kártérítésként egy évi illetményüket.

Dr. Sisák Péter közölte még munkatárunkkal: a kollégiumvezetői pozíciót már betöltötték, a nyugdíjazások miatt megüresedett bírói álláshelyek egy részét szintén, másokra pedig pályázatot írtak ki, de ezek elbírálása is befejeződik, mire a munkaügyi perek a végükhöz érnek, vagyis várhatóan nem lesz üres bírói státusz a megyében.

A korábbi bírák ügyében előreláthatóan nem egykori közvetlen kollégáik döntenek majd, elfogultságra hivatkozva kérik majd, hogy más bíróság járjon el az ügyekben. A munkaügyi perek során a bíróságokat az Országos Bírói Hivatal képviseli majd, várhatóan egységes álláspontot képviselve a különböző jogvitákban.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában