Helyi közélet

2012.08.14. 10:49

Búzatermés: A bűvös négymillió tonna

Borsod-Abaúj-Zemplén - Országosan várhatóan 3-4 millió tonna között lesz az idei búzatermés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Országosan várhatóan 3-4 millió tonna között lesz az idei búzatermés.„Várhatóan kevesebb búza terem az idén a tavalyinál, így országosan 4 millió tonna alatt lesz a termény mennyisége, szemben a múlt évivel, amely a meghaladta ezt.” Ez a „jóslat” még az aratási szezon kezdete elótt hangzott el Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szájából. A szakember akkor a valószínűsíthető búzamennyiséget 3-4 millió tonna közé becsülte. Még nincs végleges adat, de – a jelek szerint – nem tévedett sokat...

Az már nyár eleján látszódott, hogy a szélsőséges időjárás az úgynevezett őszi kalászosokban – búza, árpa, rozs – nagy kárt tett. Ennek egyik oka, hogy az őszi vetések jórészt hótakaró nélkül teleltek.

Nagy volt az őszi vízhiány

A nagy gondot a vízhiány jelentette. „Ez térségtől függően 80-100 milliméter között mozgott a vizsgált időszakban – mondta Vancsura József. A szakember példaként említette, hogy a szélsőséges körülmények miatt a repce vetésterülete több mint 50 százalékban károsodott. Ez több mint 100 ezer hektárt érint. Fodor László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezető falugazdásza erről érdeklődésünkre azt mondta, hogy kétségtelenül a repcét sújtotta leginkább a szélsőséges időjárás. A tavaly elvetett 23 ezer hektárból mindössze 3 ezer hektárnyi maradt meg, a többi ki sem kelt a vízhiány miatt idejében. „Azok a feldművelők, akik idejében észlelték a bajt, még tavaly ősszel újraszántották a terülteket és mással, őszi gabonával vetették be” – mondta a szakértő.

Kevesebb termett

Visszatérve a fő kenyérgabonánkra, a búzára, az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a búza tavaly őszi vetésterülete – durumbúzával együtt – országosan 1 millió 083 ezer hektár volt, ami eleve 8 százalékkal több az előző évinél. A búza vetésterülete ugyanis évek óta 1 millió hektár körüli.

Szabadfalvi László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Agrárkamara titkára lapunk kérdésére a következőképpen jellemezte a búzahelyzetet: „Volt, ahol csak 2 tonna, míg máshol 5,5–6 tonna búza is termett hektáronkén. Ennek eredményeként a 64 ezer hektáron 3,7 tonnás átlagtermésről adhatnak számot a gazdák, szemben a korábbi évek 4-4,1 tonnájával.” Az agarárkamarai tisztségviselő szerint is a hektikus terméseredmények az őszi aszály és – fura módon – a tavaszi esők számlájára írhatók. Szabadfalvi László mondta el kollégán érdeklődésére azt is, hogy a mélyebben fekvő területeken, a Taktaközben és a Bodrogközben például az aszályos években rendre jobb eredményeket regisztrálnak.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában