Helyi közélet

2012.08.31. 09:19

Átszervezés: „millió-egy variáció”

Miskolc - Létezik olyan változat is, mely szerint a „véres” orvosszakmák átkerülnének egyik miskolci kórházból a másikba.

Miskolc - Létezik olyan változat is, mely szerint a „véres” orvosszakmák átkerülnének egyik miskolci kórházból a másikba.Úgy tudjuk, az egészségügyi kormányzat tervei szerint a MISEK-nek szánt szerep szerint ez a kórház volna az „egyéb szakmák” (mint például bőrgyógyászat, tüdőgyógyászat, pszichiátria, belgyógyászat - némi ellentmondással a szülészet) megtartása mellett a régió rehabilitációs ellátásának központja, hozzá csatolva akár a Szent Ferenc telephelyet is. Ugyanakkor a Megyei Kórházhoz (az azon belül létesítendő Csillag Kórházhoz) pedig „átvándorolnának” az olyan aktív ellátások mint a mellkassebészeti, urológiai és sürgősségi. Mennyiben megalapozottak ezek az információk? Mi a véleménye egy efféle „szereptisztításról”, a párhuzamosságok egy régión, megyén, pláne egy városon belüli megszüntetéséről a MISEK ügyvezető igazgatójának, dr. Tóth Lászlónak.

- Millió-egy változat létezik jelenleg. Tény, hogy ezek között van olyan elképzelés is, hogy a „véres” szakmák átkerülnének, ám emellett rengeteg más lehetőség is terítéken van. Jelenleg a változásokat lehetővé tévő TIOP (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) pályázatok kiírását megelőző társadalmi egyeztetéseknél tartunk. A pályázatok megjelenése után derül ki, mennyi pénz áll a rendelkezésre, s azt milyen elvek szerint osztják szét - kommentálta az igazgató. Emlékeztetett arra is: egy olyan viszonylag egyszerű „csere” is, mint amilyen a pszichiátriáé és a traumatológiáé volt (37 ágy ide, 20 ágy oda), 40 millió forintba került, s az előkészítése másfél évet vett igénybe, holott akkor még mindkét fenntartó úgymond helyben volt. Most pedig a tulajdonos az állam, a fenntartói jogok gyakorlója pedig a GYEMSZI.

- Ma már elképzelhetetlen, hogy eltervezünk egy „cserét” a másik kórház főigazgatójával, aztán azt igyekszünk keresztülvinni a fenntartónál. A folyamatban az egészségügyi szakértőkből álló GYEMSZI véleménye, az egész ország egészségügyi ellátását komplexen kezelő elképzelése a döntő. Mi inkább csak javaslatokkal élhetünk – fűzte hozzá.

- Az egészségügyi struktúraváltás rengeteg pénzbe kerül. Az átszervezések lehetőségét alapvetően megszabja, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a kitűzött cél: a párhuzamosságok megszüntetésére, a szakmai tevékenységek harmonizálására – tette hozzá dr. Tóth László.

ÉM-SzK

 Fejlesztésre 700 millió

Egy kész tény, ami jó hír lehet az itt élőknek: a MISEK-nek, egy előző, TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) pályázaton elsősorban a diósgyőri telephely korszerűsítésére, fejlesztésére 700 millió forint támogatást ítéltek meg. 

KERET: 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában