Helyi közélet

2012.08.11. 23:02

Arcok a megyéből: Lovász Emese régész - A vár régésze a királyné szerepében

Miskolc - Középkori forgatag várja a vendégeket a hétvégén a Diósgyőri várban.

Miskolc - Középkori forgatag várja a vendégeket a hétvégén a Diósgyőri várban.Megelevenedik Nagy Lajos király udvara, a királyné „szerepében” Lovász Emese, a Herman Ottó Múzeum régésze. De hogyan lesz egy régészből Kotromanić Erzsébet?

Élő történelem

– Még a ’90-es évek közepén alakítottuk meg a családtagjaimmal és barátaimmal a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend hagyományőrző csoportot, meséli Lovász Emese. – Legfőbb célunk az volt, hogy Nagy Lajos király udvarát, udvartartását éltre keltsük. Szerettük volna, hogy a várlátogatók előtt a történelemkönyvek lapjai valósággá váljanak, és a középkorról olyan információkat is kapjanak, melyekről esetleg nem hallottak az iskolában. Ez egyrészt egy nagyszerű játék – lelkesedig a „királyné” –, másrészt nagy öröm számomra, hogy az egyesület tagjai mind olyan emberek, akik szeretnék megélni a történelmet. Azt tapasztalom, hogy a látogatók is örülnek a játékunknak, hisz amikor vége van egy-egy előadásnak, akkor kíváncsiak lesznek a középkorra, a vár történetére, Nagy Lajos király életére, és minderről kérdezgetnek bennünket.

A vár régésze

Lovász Emese természetesen ezekről sokat tud mesélni az érdeklődőknek, hiszen régészként kiválóan ismeri a történelmet, különösen a népvándorlás korát és a kora középkort kutatja. Nagy szerepe van a Diósgyőri vár régészeti feltárásában, folytatva Czeglédy Ilona munkáját, amit még gyermekként követhetett végig. Lovász Emese első igazi nagy munkája a diósgyőri pálos kolostor feltárása volt, majd a ’90-es évektől a vár titkait kutatja. Rá várt a vizesárok, a huszárvár és vár környékének a feltárása, legutóbb pedig a fürdő területén végzett ásatásokat, ahol rendkívül érdekes leletekre bukkant. Kiderült, hogy munkatársaival egy Árpád-kori települést találtak. A régész még annyit tesz hozzá: a várbéli királyi pár alakítása azért is hiteles, mert Nagy Lajos király a valóságban is férje, civil nevén Lénárt Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában