Helyi közélet

2012.08.17. 10:39

Alakulóban a tankerületek

Miskolc - Valószínűleg megyénk 16 járása nem lesz azonos 16 tankerülettel. Pontos adatok később.

Miskolc - Valószínűleg megyénk 16 járása nem lesz azonos 16 tankerülettel. Pontos adatok később.Szeptember 1-jével megalakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt álló központi hivatal, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely feladatait a tankerületen keresztül látja el. Erről a kialakulóban lévő tankerületi hálózatról szerettünk volna többet tudni. Kérdéseinket Társy Józsefnek, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályvezetőjének tettük fel.

2011 végén fogadta el a parlament a köznevelésről szóló törvényt, amely szabályozásnak megfelelően az állam szerepe jelentősen növekedni fog, tájékoztatta lapunkat a szakember. Hozzátette: ez egyrészt a fenntartói, működtetési, irányítási, valamint a felügyeleti-ellenőrzési funkciókat is magában foglalja.

Nem tudni, mennyi

Azt azonban még nem tudni, megyénkben hány tankerület lesz. Mint a főosztályvezető kifejtette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló kormányrendelet kiegészítéseként, várhatóan megjelenik majd egy melléklet, amely tartalmazza, hogy az egyes megyékben hány tankerületet alakítanak ki. Azt sem tudni még, hogy egy-egy tankerülethez hány intézmény tartozik, de az valószínű, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 16 járás nem lesz egyenlő 16 tankerülettel. A kérdésben egyébként folyamatos a szakmai egyeztetés, tette hozzá a szakember.

Nyilvános pályázaton

A tankerületek feladatáról szólva Társy József rámutatott: ezek ellátják majd az illetékességi területén működő általános iskolák, alapfokú művészeti iskolák és gimnáziumok fenntartásával kapcsolatos feladatokat.

Az biztos, hogy Miskolcon megyeszékhelyi tankerületet alakítanak majd ki, mely a tankerületi feladatain kívül ellátja a szakképző iskolák, a kollégiumok, a pedagógiai szakszolgálati feladatokat, valamint a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat ellátó közoktatási intézmények fenntartásával kapcsolatos feladatokat.

A tankerületek vezetőit nyilvános pályázat útján választják majd ki, tudtuk meg. A tankerület igazgatójával kapcsolatban a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja majd.

ÉM-HE

 Állami fenntartásban

Jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények.

Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, melybe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, bérfinanszírozás, valamint a taneszköz-ellátás és a külső szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) támogatása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában