Helyi közélet

2012.08.12. 13:32

A turizmusban van minden remény

Edelény, Füzér - A turizmusban látják a kiutat a hátrányos helyzetű térségek.

Edelény, Füzér - A turizmusban látják a kiutat a hátrányos helyzetű térségek.Kilenc kiemelt turisztikai beruházást támogat a kormány Észak-Magyarországon, közöttük van Edelény és Füzér. Edelényben javában folynak a Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ kialakítsának munkálatai, Füzéren pedig már a ’90-es évekről azt tervezik, hogy a település nevezetességét, a várat teljesen újjáépítik.

Bővülnek a szolgáltatások

A L’Huillier-Coburg kastély megújulásától az idegenforgalom növekedését, a vendéglátással kapcsolatos szolgáltatások bővülését, mindezek következményeként a munkahelyek növekedését és nem utolsósorban a város megszépülését várják az edelényiek. Mindezt Baranyi Ferenc, az önkormányzat polgármesteri kabinetjének munkatársa mondta lapunknak. Hozzátette: a most elnyert 900 millió forint tulajdonképpen a felújítás második ütemének a forrása. A kastély állami tulajdonban van, működtetője a Műemlékek Nemzeti Gondoksága. A pályázó is a gondnokság, az önkormányzat viszont együttműködést kötött vele, mivel a tervek között az eredeti kastélypark helyreállítása is szerepel. A park viszont jelenleg önkormányzati tulajdon, és sportpályák találhatók rajta, tudtuk meg. Abban bíznak, hogy megfelelő összegért tudják majd eladni a területet, amiből a gimnázium mögött kialakított helyen újat építhetnek. A kastély felújítása azért is fontos Edelény számára, mert lassan kezdődik a belváros rekonstrukciója, és így a belváros képe egységet mutat majd. Megtudtuk: számolnak azokkal a turistákkal is, akik több napot szeretnének eltölteni a térségben. Számukra izgalmas programokat jelenthetnek az önkormányzati fenntartásban lévő földvár és tájház interaktív bemutatói. Egyéb turistacsalogató lehetne, ha a korábbi kastélyprogramok újraélednének.

Most nyertek

Füzéren az önkormányzat által fenntartott Füzéri Várgondnokság pályázott, tájékoztatta lapunkat Vida Márta, az intézmény vezetője. Megtudtuk, a település már a ’90-es évek elejétől tervbe vette a vár felújítását. 2009-ben pályáztak először, akkor nem sikerült nyerniük, most azonban igen, bár nem a megpályázott teljes összeget, és még hivatalos értesítést sem kaptak az döntésről. Mint megtudtuk, a várnak évente 35 ezer látogatója van, ha viszont megtörténik a felújítás, szeretnék ezt a számot megduplázni. Ezenkívül a település 250 vendégágyának kihasználtságát is növelni kívánják. Pályázatuk legfőbb célja a munkahelyek megtartása és újak teremtése.

Cél a munkahely

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság szerdai ülésén harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntöttek szerdán. A kiválasztás legfontosabb szempontja az volt, hogy a tervezett turisztikai fejlesztések minél nagyobb arányban szolgálják Magyarország hátrányos helyzetű régióinak felzárkózását, a válság miatt bajba került ágazatok, így különösen az építőipar és az idegenforgalom élénkítését, összességében pedig a gazdasági növekedés erősítését, és jelentős mennyiségű értékes hazai munkahely megteremtését. A programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában