Helyi közélet

2012.08.09. 11:36

A tenyésztőknek kevés lehet a saját termés

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mindössze három kukoricatermelő jelentett be aszálykárt a megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mindössze három kukoricatermelő jelentett be aszálykárt a megyében.Közel 40 százalékos kukorica aszálykárról beszélt kedden Jakab István, a Magosz elnöke, de Fodor László, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának megyei vezető falugazdásza szerint – a híresztelés ellenére – ez alapjában véve nem megyénkre, hanem az ország déli területeire jellemző. Nálunk egy-két kisebb területen van ilyen aszálykár. A szakember a Felsőzsolca, Arnót, Sajópálfala háromszöget említette, ahol sokkal kevesebb csapadék esett az utóbbi időben. Mint elmondta, mindössze három kukoricatermelő jelentett mindössze aszálykárt az utóbbi időben

Megyénk termésbecslései az országos átlagnak megfelelő, sőt még annál is nagyobb kukorica átlagtermésről tanúskodnak. „Természetesen azon termelők számára, akiket a baj ért, ez nem vigasz...” – tette hozzá a vezető falugazdász.

A legelő felsült

Az állattartók tavasz óta küzdenek az aszállyal, ami nem csak a kultúrnövények terméshozamát befolyásolja, de az állattenyésztéshez nélkülözhetetlen legelők minőségét is. A Mezőnagymihály határában gazdálkodó Ifjú Hagyaczki József négyszáz állatból álló gulyáról gondoskodik. Mint elmondta, normális körülmények között ilyenkor az állatok még legelnek, de a gyep is annyira fel van sülve, hogy a marhák már csak nehezen találnak maguknak zöldet, ezért sok gazda már azon gondolkodik, hogy el kell kezdeni a takarmányozásukat.

Maguk termelik, ha...

A szarvasmarhatartók általában megtermelik az állataik téli élelmezéséhez szükséges takarmányt, így Hagyaczki József is, de mint mesélte, a kukorica idén annyira rossz minőségű, hogy egész táblákat kell majd besilózni, mert alig van rajtuk termés. A saját kukoricaföldjeik fedezni szokták szükségleteiket, de most várhatóan vásárlásra kényszerülnek, s mivel világszerte kevés a kukorica – úgy hírlik, eddig exportra termelők is behozatalra szorulnak –, a takarmány magas árára lehet számítani.

Miből fogják fedezni a megemelkedett takarmányköltségeket? – kérdeztük. „Az állatoknak enniük kell, ha nincs takarmány, kénytelenek vagyunk vásárolni. Ennek vagy borjúeladásból teremtjük meg a forrását, vagy az eddigi megtakarításokhoz kell hozzányúlnunk” – válaszolta a gazda.

ÉM-SZB


Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyénk kukoricatábláit nem érintette nagyon az országosan jelzett aszálykár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában