Helyi közélet

2012.09.01. 01:31

A hiányzó padtárs - dráma alapú beavatkozás

Ároktő - Igazságtalan, ahogyan az oktatási rendszer szelektál – ebből a tapasztalatból születik az átélhető élmény.

Ároktő - Igazságtalan, ahogyan az oktatási rendszer szelektál – ebből a tapasztalatból születik az átélhető élmény.Dráma alapú beavatkozás középiskolákban, az iskolai szelekció, a kisebbségi tapasztalatok és a cigányozás jelenségeinek tudatosítására – így foglalják össze az alkotók A hiányzó padtárs című fórumszínházi előadásuk lényegét. A munkabemutatót pénteken tartották Ároktőn, helyiek és újságírók előtt. Ősszel olyan középiskolákat keresnek fel, ahol egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés a cigány diák.

Saját tapasztalatok

Az OSI Roma Programja és a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott projektet az AnBlokk Egyesület és a Káva Kulturális Műhely jegyzi.

Fórumszínházi kezdeményezésük arra a kutatásokkal dokumentált jelenségre épül, hogy a szélsőjobboldali nézetek és a romákkal szembeni előítéletek az utóbbi időben a városi környezetben erősödtek fel a leginkább, különösen a kelet-magyarországi régiókban. Eközben a városi iskolák szelektivitása tovább erősödik, egyre korábbi életkorban dől el, hogy ki milyen iskolába juthat el, hol fejezheti be a tanulmányait.

Az előadás a szereplők saját tapasztalatait is használva készült – négy tehetséges roma fiatal, a Káva drámapedagógusaival közösen egy olyan halmozottan hátrányos fiú történetét meséli el, aki mást szeretne, mint amilyen szerepet a társadalmi kényszerek rá osztottak.

Van-e lehetősége, hogy vágyai, tehetsége szabjon számára utat? Ebben a saját szempontjaira figyelő rendszerben megváltoztathatja-e a helyzetét bárki? Mire van ehhez szükség?

A közönség is beleszólhat, javasolhat, kipróbálhat jeleneteket. Ez történt pénteken, amikor teljesen átélhetővé vált, mennyire igazságtalan ez a rendszer – a szereplők is használták ezt a kifejezést, a nézőkkel beszélgetve: az iskola szelekció, már itt eldőlhet, vagy el is dől, hogy kiből mi lehet.

Négy város, 800 diák

A folytatás szeptember 15. és október 31. között is, amikor az előadást Szolnokon, Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen és Sárospatakon, középiskolákban mutatják be, összesen körülbelül 800 tanuló és tanáraik előtt.

Ároktőn egyébként tíz napot töltöttek most az alkotók a felkészüléssel. A Káva (az AnBlokk Egyesület kutatásait használva) korábban dolgozott már ezen a dél-borsodi településen, amikor az Új Néző program keretében a színház határait feszegető kísérlettel a roma-nem roma együttélést vizsgáló előadást hoztak létre.

ÉM-BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában