Helyi közélet

2012.08.02. 10:05

A biztonságnak ára van

Borsod-Abaúj-Zemplén - Bizonyos esetekben van kivétel, de a kívánatos a hazai közösségi őssejtbank létrejötte volna.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Bizonyos esetekben van kivétel, de a kívánatos a hazai közösségi őssejtbank létrejötte volna.

Dr. Nagy Kálmántól, B.-A.-Z. Megyei Kórház Gyermekhematológia és Csontvelő-transzplantációs Osztályának vezető főorvosától megtudtuk: korábban a kórház és a Krio Rt. közötti szerződés keretében arra is volt lehetőség, hogy a helyben levett köldökzsinórvért Miskolcon tárolják. Ezt a szerződést két éve megváltoztatták, azóta csak a már korábban levett köldökzsinórvért tárolják. A hétfőn közölt riportunkhoz hasonló eset, amikor is a kistestvér születésekor levett testvér köldökzsinórvérből nyert őssejteket ültették be, ezen kívül még három volt Miskolcon, méghozzá jó eredménnyel.

„Testvérmentőknek”

Ha valaki biztonságból előre gondol arra az esetre: a családból valakinek - netán magának a megszületett gyermeknek - szüksége volna az őssejtekre, s szeretné levetetni, 25 éven át tároltatni a köldökzsinórvért, akkor azt valamely magán őssejtbankon keresztül teheti meg - a levételre megyénk szülészetein is van lehetőség - természetesen pénzért, amiért az őssejtbanknak kell fizetni. A fizetés alól kivételt csak az jelent, ha olyan gyermeknek születik testvére, aki rosszindulatú betegségben szenved.

Ne csak fizetőképeseknek

Dr. Nagy Kálmán mindenképpen azt szeretné elérni, hogy a hazai magán őssejtbankokból (többségükben külföldön is így történt), amelyek közül a Krio Rt.-nek van a legnagyobb múltja - közösségi őssejtbank is kifejlődne. Ehhez az kellene, hogy a levett köldökzsinórvérek mindazok rendelkezésére állhassanak (természetesen megfelelőség esetén), akiknek arra orvosilag indokoltan szükségük van. Tehát azoknak is, akik nem képesek érte fizetni. Ezt már 2004-ben is megírtuk, ám előrehaladás e téren azóta sem történt.

- Ha sikerülne egy körülbelül 8 ezer adagos közösségi vérbankot létrehozni, s ez egyértelműen pénzkérdés, akkor az egy ekkora országban azt jelentené, hogy szükség esetén mindenkinek, akinek csontvelő-transzplantációra van szüksége, biztosítható lenne az őssejt. Ekkora készlet mellett már esetleg, a kölcsönösség jegyében mi is tudnánk külföldi igényeket is kielégíteni. Eddig mi csak kaptunk külföldről... - mondta dr. Nagy Kálmán.

ÉM-SzK

Külföldről... 

Egy külföldről behozatott, az adott beteg transzplantációjára alkalmas köldökzsinórvérért (eddig többségében sikerült külföldről beszerezni) az OEP 2,5 millió forintot fizet. Ez sem kerül a szülőknek egy fillérjébe sem.


Borsod-Abaúj-Zemplén - A köldökzsinórvér életet menthet, de nem mindenkinek van a lefagyasztására pénze.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában