Helyi közélet

2012.07.04. 13:25

Újra gyógynövénynapok Bükkszentkereszten

Bükkszentkereszt - Az idén két héttel korábban rendezik meg a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat.

Bükkszentkereszt - Az idén két héttel korábban rendezik meg a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat. „Rendezvényünket a hagyományos augusztusi időpontnál két héttel korábban tartjuk, hogy a gyógynövénykert és a természet július közepén még frissebb, zöldebb arcát mutathassa az érdeklődőknek” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Szabó György, bükki füvesember, a gyógynövénynapok megálmodója. Azt is megtudtuk, amikor nyugdíjba ment, úgy gondolta, kellene valamivel foglalkoznia, és akkor eszébe jutott az a tudás, amit nagymamájától kapott. Vásárolt egy telket, elkezdte termeszteni a gyógynövényeket. A többi mára ismert, hiszen a gyógynövénynapokat immár hatodik éve rendezik meg Bükkszentkereszten. A siker pedig garantált, hiszen egyre többen látogatnak el, tavaly például, a két nap alatt, 9000 látogatója volt a rendezvénynek.

„Július 21-22-én a gyógynövényekkel való gyógyítás tudományát, a gyógynövények titkait osztjuk meg a látogatókkal” – ismertette a füvesember. Hozzátette: megtiszteltetés számukra, hogy a a népgyógyászatról, az egészséges életmódról beszélő előadók között üdvözölhetik az idén dr. Papp Lajos szívsebészt, és Böjte Csaba, ferences rendi szerzetest. Az előbbi a hittel, lélekkel való gyógyításról, az utóbbi a kolostori gyógyításról tart előadást.

A szakmai programok mellett – többek között – gyógytea kostóló, egyéni tanácsadás, szűrővizsgálatok várják az érdeklődőket. Továbbá – mint minden évben – az idén is lehetőség nyílik Gyuri bácsi gyógynövénykertjének megtekintésére és a csodálatos bükki táj felfedezésére. És lesz kézműves vásár, tájjellegű ételek, a falu lakói pedig házi finomságokkal várják a vendégeket.

Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy reneszánszát éli napjainkban a népgyógyászat, és ehhez kapcsolódik a gyógynövények legnagyobb ünnepe a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok. „Ez a program segít még jobban felfedezni megyénk szellemét, természeti értékeit” – fogalmazott.

Sebestyén László országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a bükki füvesember jelentősége nemcsak a gyógyításban van, de a foglalkoztatás és a turizmus szempontjából is jelentős a szerepe. Az utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már most nem lehet szállást kapni Bükkszentkereszten és környékén.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában