Helyi közélet

2012.07.31. 09:47

Távhőszámla - 320 ezer forint a melegért

Kazincbarcika, Miskolc - Olvasónk megjegyzi, fontolgatja a próbapert, ha mások is csatlakoznnak hozzá.

Kazincbarcika, Miskolc - Olvasónk megjegyzi, fontolgatja a próbapert, ha mások is csatlakoznnak hozzá.Háromszázhúsz ezer forintos távhőszámlát kapott egy hölgy Kazincbarcikán. Csíkné Polyácskó Judit elmondta, 73 négyzetméteres fodrászüzletük a panelház földszintjén működik. Mivel a hajszárítók, a szolárium folyamatosan működik, így sokszor alig kellett fűteniük: nem értik a 120 GJ-os fogyasztást. Az egész lépcsőház 268 GJ-t fogyasztott, vagyis ennek közel a felét nekik számlázták ki.

Elszámoló számláról van szó, hasonló esetekről már beszámolt az elmúlt hetekben lapunk: panelprogramon átesett, költségelosztóval rendelkező, földszinti lakásokat érinthet a probléma. (lsd. keretes írásunkat – a szerk.) A múltkoriban lapunk egy olyan miskolci esetről is írt, ahol a lakástulajdonosnak 435 ezres számlát küldtek ki.

Augusztusban döntenek

– A napokban ellenőrző mérést kértem, de mint kiderült, jó működik a mérő, azaz nincs mit tenni, fizetnünk kell – mondta lapunknak Csíkné Polyácskó Judit. Megjegyezte, az ellenőrzést végző szakember azt tanácsolta, kezdeményezzék a közös képviselőnél, hogy változtassanak a társasház elszámolási szerződésén, s alkalmazzák a korrekciós feltételeket. (A tavaly elfogadott kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy a földszinti és saroklakások esetén komrrekcióval éljenek, ám ezt kevés lakóközösség alkalmazza.)

– A közgyűlés augusztus elején ül majd össze, de tartok tőle, hogy azok a lakók, akiknek nem érdeke a szerződésen való változtatás, nem szavazzák meg – mondta Csíkné Polyácskó Judit. Aki még hozzáfűzte, azért keresett bennünket, mert a múltkoriban írtuk, van érintett, aki próbapert fontolgat. Mint mondta, egyedül nem vágna bele, de ha többen lennének, lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni.

– Úgy tűnik, ki kell fizetnem a mostani számlát, de a jövőben nem akarok mások helyet fizetni – mondta még lapunknak.

ÉM-HM

Korábban írtuk 

– A panelházakat felülről lefelé fűtik. A fenti lakásokban élőket melegítik a szigeteletlen csövek és a felfelé szálló hő, így be sem kapcsolják a radiátort, meleg van náluk. A földszinti, és a szélső lakásokban élőknek viszont ahhoz, hogy elérjék a szükséges meleget, fel kell tekerniük a radiátort. A fentieknek így 0 fogyasztást mutat a mérő, a társasház elszámolásakor a lentiek fizetik a teljes ház fogyasztását. (A probléma azért most jelentkezett, mert a lakók a fűtési szezon idején átalányt fizetnek, most, hogy leolvasták a ház fogyasztását, kapták meg az elszámoló számlát.)

– A Mihő Kft. is elismeri a problémát. Minden érintett lakóközösség számára javasolják, hogy alkalmazzák a 2012-2013 fűtési idénytől kezdődően a 104/2011. (VI.29.) sz. kormányrendeletben szereplő költségosztási arányokat. 


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A MIHŐ Kft. nem jogosult a lakóközösségek döntésébe beleszólni, áll közleményükben.

Budapest, Miskolc – A szakügyvéd szerint országos szinten is rengeteg a panasz a távhőszámlák miatt.

Miskolc – Dr. Török Lajos szerint nem áll ennyi hőteljesítmény a számlán található összeg mögött. 

Miskolc – Megérkezett a távhős költségelszámolás: a földszintiek fizetik meg a fenti lakók fűtését.

Miskolc – Bár az idén már rendelet szabályozza, mégis sokan úgy érzik, igazságtalanok a távhődíjak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában