Helyi közélet

2012.07.26. 16:45

Pótfelvételi, ösztöndíj: a Miskolci Egyetem rektora válaszolt

Miskolc - Hogyan jelentkezhetnek pótfelvételire, milyen ösztöndíjakat igényelhetnek a Miskolci Egyetemen?

Miskolc - Hogyan jelentkezhetnek pótfelvételire, milyen ösztöndíjakat igényelhetnek a Miskolci Egyetemen?Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, dr. Hell Judit tanulmányi rektorhelyettes és Fekete Sándor szakreferens voltak szerkesztőségünk vendégei csütörtökön. Olvasóink a felvételi ponthatárokról, a pótfelvételire való jelentkezésről is kérdezhették őket. Elsősorban az utóbbi érdekelte a betelefonálókat, illetve az, hogy milyen ösztöndíjakat kaphatnak a Miskolci Egyetem leendő hallgatói. De a kollégiumi kérdés is szóba került.

Dr. Hell Judittól megtudtuk, azok a diákok, akik felvételt nyertek az egyetemre, a napokban kapnak egy úgynevezett gólyalevelet, amiben minden tudnivaló – beiratkozás, Neptun-kód, gólyatábor, kollégium igénylése, stb. – benne lesz. A tanulmányi rektorhelyettes a gólyatáborokat is ajánlotta, ahol szintén számos információt kaphatnak az újdonsült hallgatók a karokról, szakokról.

A pótfelvételi kapcsán olvasóink megtudhatták, hogy a Miskolci Egyetemen augusztus 10-ig van lehetőség a pótfelvételire való jelentkezésre. Ez elektronikus formában, vagy papír-alapon történhet, de már csak önköltséges képzésre jelentkezhetnek a diákok. A pótfelvételi során megpályázható szakokról az érdeklődők az egyetem és a karok honlapján – www.uni-miskolc.hu – kaphatnak bővebb információt. Szerkesztőségünk vendégei a betelefonálóknak azt javasolták, hogy a karoknál is bátran érdeklődjenek a pótfelvételizők.

Mindenképp Miskolc

Többen kíváncsiak voltak az átjelentkezési lehetőségekre. Volt, akit felvettek egy főiskolára, de mindenképp a Miskolci Egyetemre szeretne járni, ahova viszont nem nyert felvételt. Ezért arra volt kíváncsi, hogy költségtérítéses szakokra pótfelvételizhet-e. A rektor válasza: nem volt. Mint mondta: akit bármelyik felsőoktatási intézménybe már felvettek, az csak két félév után kérheti át magát más intézménybe, akkor felvételizhet újra.

A tanulmányi rektorhelyettes az elnyerhető ösztöndíjakról beszélt: az állami ösztöndíj mellett létezik a szociális ösztöndíj, amelyre pályázni kell majd a hallgatóknak. Ezt jövedelemtől függően ítélik oda, szigorú feltételek alapján, és havonta folyósítják a diákoknak, évente legalább 500 hallgató kap ilyet a Miskolci Egyetemen. És létezik a rendkívüli szociális ösztöndíj, amelyet rendkívüli eseménykor lehet igényelni, egy félévben egyszer.

Megtudtuk azt is, hogy a műszaki karokon gyakornoki állásokra is van lehetőség, a hallgató pénzt is keres, emellett a munkát beszámítják a gyakorlati jegybe. A karokon belül a költségtérítéses hallgatók is igényelhetnek ösztöndíjat, a Gazdaságtudományi Karon 10 diák, szakonként 2-2, fejenként 155 ezer forintot. Az Állam- és Jogtudományi karon pedig létezik a Primus ösztöndíj, amelyet a legjobb eredményt elért tanulók pályázhatnak meg, mind az állami ösztöndíjasok, mind a költségtérítéses hallgatók.

ÉM-NSZR


Tandíj két részletben

Olvasóink arra is kíváncsiak voltak, hogy egyes költségtérítéses karokon miért volt magasabb a pontszám, mint az államilag támogatottakon. Volt, aki biztosra akart menni, így csak költségtérítéses szakokat írt be a felvételinél, gondolva, fizetősre biztos, bejut. A rektor szerint ez rossz döntés, hiszen, ha egy szak iránt nagyobb az érdeklődés – legyen az támogatott vagy fizetős –, akkor a ponthatárokat is magasabban húzzák meg.  

Az intézmény vezetői hangsúlyozták azt is, hogy a költségtérítés összegét – alapszakoknál – igyekeztek hallgatóbarát módon megállapítani. Mesterszaknál azonban államilag meghatározott az összeg, illetve egy alsó- és felsőhatár meg van szabva, így ott nincs akkora mozgástere az intézményeknek. De – mint megtudtuk – vannak olyan karok, Miskolcon a Bölcsészettudományi Kar, ahol van lehetőség két részletben kifizetni a tandíjat. Más karokon pedig egyedi elbírálás kérhető.


Szakmától az egyetemig

A Miskolci Egyetemen szakmát adó, felsőfokú szakképzések is indulnak – tudtuk meg. Ezek kétéves képzések; amennyiben a hallgató jó eredményt ér el, és egyetemi képzésben folytatná tanulmányait, akkor a két évből egyet beszámítanak a továbbtanulásba. Ezt azoknak ajánlják, akiket mérnöki szakokra nem vettek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában