Helyi közélet

2012.07.22. 12:05

Nemzetközi elismerés a miskolci veteránozóknak

Miskolc - Jövő hét végén tartják a hetedik miskolci veteránautós találkozót.

Miskolc - Jövő hét végén tartják a hetedik miskolci veteránautós találkozót.Megyénk lakói és a rendszeresen idelátogató turisták már megszokhatták, hogy immáron hetedik éve július utolsó hétvégéjén három napra a veteránozás fellegvárává alakul át Miskolc és térsége, hiszen különleges járműmatuzsálemek járják útjainkat. A Régi Autók és Motorok Miskolci Egyesülete (RAMME) idén július 27. és 29. között rendezi meg a „Veteránautók- és motorok VII. Miskolci Találkozója”.

A RAMME 2006 óta működik, és klubtagjai sorába olyan veteránjármű-tulajdonosokat tudhat, akik a minőség elkötelezett hívei, járműveik rendelkeznek az országos muzeális minősítéssel, sőt nemzetközi minősítéssel is. A tagság többsége miskolci kötődésű, de az évek során az ország számos pontjáról csatlakoztak az egyesülethez. A RAMME tagja a Magyar Veteránautós és Motoros Szövetségnek (MAVAMSZ), valamint az 1966-ban alapított FIVA-nak (Fédération Internationale des Véhicules Anciens – Történelmi Járművek Nemzetközi Szövetsége), amely brüsszeli székhellyel 75 tagszervezeten keresztül 60 országban van jelen és másfél millió járműtulajdonost képvisel, valamint élvezi a FIA (Fédération Internationale del’Automobile – Nemzetközi Automobil Szövetség) támogatását. Ezen tagságok felhatalmazzák a Régi Autók és Motorok Miskolci Egyesületét nemzetközi rendezvények szervezésére is.

Méltán büszkék a fent említett háromnapos rendezvényükre, amely már az első, 2006-os találkozójuk megszervezése után kivívta az országos szövetség elismerését, és ezután a második rendezvény immáron „Veteránautók- és motorok II. Miskolci Találkozója” – Borsod Cup 2007 néven bekerült a szövetség által kiírt veteránautós bajnokságba, a FIVA „B” minősítésű „Klasszikusok Országos Bajnoksága” rendezvénysorozatba. A következő években az egyesület töretlenül folytatta a munkáját, ennek eredményeképpen idén már hetedik alkalommal tarthatják meg rendezvényüket, ezáltal Miskolcon előkelő helyet foglalnak el a hagyományteremtő és hagyományőrző nagyrendezvények között.

Ez évben a nemzetközi szövetség a találkozót FIVA „B” minősítéssel látta el, ami azért is óriási dolog, mert a magyarországi háromnapos, túrajellegű rendezvények közül egyedül a miskolci kapta meg ezt az elismerést. A világon mindössze 83 rendezvény részesült ebben az elismerésben Kuvaittól Ausztráliáig, Japántól több európai országig. Versenybe száll a MAVAMSZ elnöke, Jankó István, továbbá a FIVA ellenőreként Tomcsányi László, aki többek között a MAVAMSZ rendezvényszervezésért felelős igazgatója is.

Az egyesület fennállásának hat éve alatt több nívós, nemzetközi rendezvényt is szervezett, valamint számos színvonalas kiállításon vett részt, továbbá felkérésre a nemzetközi szinten is elismert Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon is többször megjelent. Minden ilyen megmozduláson öregbítik egyesületük hírnevét.

Az egyesület nívójához méltóan ezen civil szervezet munkája kulturális és turisztikai szempontból meghatározó eleme megyénknek és városunknak, hiszen az általuk szervezett rendezvények alkalmával egy mozgó múzeumot, járműtechnikai bemutatót láthatnak városunk lakói és az ezekre a rendezvényekre az ország több pontjáról és külföldről szép számmal Miskolcra látogató turisták.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában