Helyi közélet

2012.07.28. 21:28

Mindenhez együnk salátát!

Miskolc - Áginak egy műtétet sikerült elkerülnie az életmódváltásnak és az alternatív gyógymódoknak köszönhetően.

Miskolc - Áginak egy műtétet sikerült elkerülnie az életmódváltásnak és az alternatív gyógymódoknak köszönhetően.- Az egészséges életmód „csak” döntés kérdése! - mondta portálunknak Fekete Ágnes, akinek egy betegség változtatta meg az életét 12 évvel ezelőtt. Csúnya arcüreggyulladása volt, ami nem gyógyult, ciszta is kialakult az arcában, állandóan fájt a feje: egy éves gyógyszeres kezelés után az orvos műtétet javasolt. Akkor úgy döntött, hogy ezt nem akarja. Sorba járta a természetgyógyászokat, míg végül talált egyet, aki segíteni tudott: Ferenczy Lászlót, aki azóta jó barátja. Laci tanácsait követve – a táplálkozásterápiának, valamint a gyógynövényeknek és a táplálkozáskiegészítőknek köszönhetően – meggyógyult és azóta sem jött ez a probléma.

A halat imádja

– Minden rosszban benne van ugyannyi jónak is a csírája, azaz sokat köszönhetek a betegségemnek – mondja. – Hiszem, hogy a megbillent mikrobiológiai egyensúly, a test elsavasodása áll a civilizációs betegségek hátterében, ez azonban helyes táplálkozással és életmódváltással helyreállítható. Fontos a rendszeres méregtelenítés és lúgosítás.

Betegségének élménye és gyógyulása arra késztette Ágit, hogy személyiségfejlesztő, kommunikációs, hatékonyságfejlesztő tréningjeinek tartása mellett életmódtanácsadással is foglalkozzon, valamint a gyógyulását segítő termékcsalád és életmód-program népszerűsítésével.

Ágnes ma laktovegetáriánus. A húsételek közül egyedül a hal fogyasztásáról nem mondott le: ha az Adrián van, annyira hozzátartozik a tenger varázsához, mondja, hogy nem hagyhatja ki. Lemondott viszont a csapi vízről: víztísztító berendezés készíti neki a tiszta vizet, ionizátor pedig a lugos vizet; ezenkívül búzafüvet, lucerna- és zöld lúgosító italokat is gyakran fogyaszt.

– Testünk 70-80 százaléka víz. Tehát az, hogy milyen minőségű és mennyi vizet fogyasztunk, rendkívül meghatározó – magyarázza.

Kevesebbet főzzünk!

Kérdezzük, hogyan kezdjen hozzá az életmódváltáshoz az, aki szeretne egészségesebben élni. Ágnes a lúgosításban hisz. Napi szinten rengeteg savasító hatás éri az embert: ilyen a stressz, és a túlnyomórészt savasító ételekből álló táplálkozás (húsok, tejtermékek, cukrozott és szénsavas italok, édességek, alkohol, kenyérfélék; valamint a feldolgozott, tartósítószereket, színezékeket tartalmazó „műkaják”). Ági szerint a lugosítással fogyókúrázni is lehet, hiszen a szervezet azért köti meg a zsírt, hogy megvédje a létfontosságú szerveket az elsavasodástól, tehát zsírdepókban különíti el a savakat.

Szerinte már az is sokat számít, ha valaki a főtt és a sült ételek mellé nyers salátát is fogyaszt. Minimális plusz időt jelent összedobni egy salátát. Kevesebbet főzzünk és süssünk, vallja, hiszen a hőkezeléssel veszt az étel a tápanyagtartalmából, másrészt a főtt és sült ételek jobban savasítanak.

Ági a salátába gyakran kever különféle magvakat is, de fontosnak tartja, hogy ezeket felhasználás előtt áztassuk be vízbe. Ha ez nem történik meg, akkor a bélből szívják ki a szükséges vízmennyiséget. Ági a tejtermékek közül a joghurtot ajánlja, a tejet és a kefirt nem. A gyümölcsöt pedig sosem szabad étkezés után, csak előtte fogyasztani, így nem erjed, puffaszt, jegyzi meg.

Aki beteg...

Aki beteg, annak viszont komolyan rá kell állnia a lugosításra, javasolt alapos méregtelenítő kúrába kezdenie, mi nemcsak a bélrendszerre vonatkozik, hanem a májra, epére, húgyuti, veserendszerre, érhálózatra, nyirokrendszerre is. Tálkozáskiegészítőkre is szükség van: az ételekben lévő tápanyag ugyanis nem elegendő. A lelki háttér feldolgozása is nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz: hiszen a lélek betegíti meg a testet. Tény, hogy a saláta, amit Ági készített, nagyon ízlett nekünk. Amikor a részletekről kérdeztük, elárulta: nem csak a saláta elkészítése, de az alapanyagok beszerzése is egyszerű, ahogy maga az egészséges életvitel sem megoldhatatlan annak, aki igazán akarja, és akinek az értékrendjében ez fontos szerepet tölt be. A bioélelmiszereket a belvárosi bioboltokban beszerezhetjük, de a nagyobb áruházakban is vannak bioélelmiszereket kínáló polcok. A zöldségek és gyümölcsök a miskolciaknak a pénteki biopiacon elérhetőek, bár Áginak szerencséje van, hiszen a szülei ökogazdálkodást folytatnak kiskertjükben, így megbízhat az onnan származó zöldségekben, gyümölcsökben.

ÉM-HM


Lúgosítsunk!

Ágnes szerint a szervezet lassú, de folyamatos elsavasodása a bennünk élő mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) túlzott mértékű elszaporodásához vezethet. Az így megbillent mikrobiológia egyensúly az oka az úgynevezett civilizációs betegségeknek (magas vérnyomás, cukorbetegség, izületi gondok). A tanács: sok lúgosító ital fogyasztása; a táplálkozásban pedig a helyes arány: 80 százalék lúgosító és 20 százalék savasító étel.


Lúgosító saláta

Minden zöldfélét, amit csak otthon találunk, felszeletelünk és összekeverünk: így készült a „mi salátánk” is, tudtuk meg Ágitól. Volt benne fejessaláta, ruccola, uborka, paradicsom, hagyma és magok – mandula, mogyoró, napraforgómag, szezámmag – utóbbiak felhasználás előtt beáztatva.  

Ezen kívül került a salátába medvehagymás tofu, és mozarella.

Az öntet a következőkből készült: hidegen sajtolt olaj, citrom, Himalája só.Utána tisztított vízzel készült vitaminitalt ittunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában