Helyi közélet

2012.07.17. 08:15

Ingyen sem kellenek a háziorvosi praxisok

Borsod-Abaúj-Zemplén - Háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást osztanának szét ifjú háziorvosok között - ha kellene.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást osztanának szét ifjú háziorvosok között - ha kellene.Praxisvásárlásra kérhettek támogatást a háziorvosok abban a pályázatban, amelyet másodjára is meghirdetett az Országos Alapellátási Intézet. Az első körben a 300 milliós pályázati pénzt nem használták fel teljesen a fiatal háziorvosok. Praxisjog vásárlására 144, eszközfejlesztésre 42 millió forint értékben kötöttek támogatási szerződéseket 40, illetve 82 pályázóval. (A praxisjogát értékesítő háziorvosok átlagéletkora 65 év volt.) A pénz több mint harmada most is megmaradt, amire új pályázatot írnak ki, de már csak praxisvásárlásra lehet pályázni.

Hátrányos helyzetben

Pontosabb megyei adatokhoz az Országos Alapellátási Intézet főigazgatjának szabadsága miatt nem sikerült hozzájutnunk. Arról is sajtóforrásból értesültünk: a napokban indul egy projekt a hátrányos helyzetű észak-magyarországi és észak-alföldi területen lévő betöltetlen praxisok vonzóbbá tételéért. Huszonnégy praxist futtatnának fel svájci támogatással, 3,6 milliárd forintnak megfelelő összeggel

Egy „fecske”

A Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. Megyei Területi Szervezeténél megtudtuk, a megyéből egyetlen nyertes pályázót hirdettek: a miskolci dr. Szabó Erika a legmagasabb, 4 millió forintos támogatásért indult, s meg is nyerte. Így a Kilián-Délen július 1-jétől már önállóan viszi a körzetet, elődje nyugdíjba vonulhatott.

- Gondolom, azért kaphattam meg a teljes összeget, mivel előnyt élveztek azok a friss szakvizsgával rendelkező pályakezdő szakorvosok, akik idős kollégától vették meg a praxisjogot. Nemrég végeztem, eddig vidéken dolgoztam, de szerettem volna Miskolcra kerülni, mivel itt él a családom és a kedvesem is. Kerestem, s így bukkantam rá április végén erre a körzetre. Szerintem abban, hogy kevés pályatársam élt a lehetőséggel, szerepet játszhat az is, hogy nem tudtak róla, nekem is csak a kecskeméti mentorom hívta fel a figyelmemet rá, április elején. Nem sokáig gondolkodtam, bár elég sok utánjárásba került a feltételek igazolása, mert nagy könnyebbséget jelent a támogatás, és csupán egyetlen kikötés volt, hogy 4 évig működtetnem kell a praxist. A támogatás nélkül csak családi segítséggel, hitelfelvétellel tudtam volna megvásárolni, s bár vannak praxisok vidéken, amelyekhez ingyen is hozzá lehet jutni, azok nálam nem jönnek szóba. Ha lehet, jövőre eszköztámogatásra is pályázok, mert az elődöm, minthogy nyugdíjba készülődött, az eszközfejlesztésre már nem fordított nagy gondot. A legfontosabbat, egy notebookot már beszereztem, s a háziorvosi munkához szükséges számítógépes programokat is feltelepítették - mondta lelkesen a fiatal doktornő. De azért megjegyezte:

- Tudomása szerint a régióban nem is nagyon vannak háziorvos rezidensek, akik mostanság praxist akarnak venni. Így nemsokára komoly gondok lesznek az utánpótlással, merthogy hiába van pályázat, ha nincs aki igénybe vegye.

ÉM-SZK

 „Elfogy” a gyermek és a gyermekorvos

Dr. Török Lajos gyermekgyógyász viszont lehangoltan értékelte a helyzetet:

- Egyszerűen nincs kinek eladni a praxisokat, s ez már országos jelenség. Évekkel ezelőtt az adott praxis egyéves bevétele volt a praxis irányára, most pedig már ingyen sem kell, nincs kinek eladni, mert ilyen finanszírozás mellett nincs perspektívája. Nincs jelentkező: tavalyelőtt még 3-an voltak nálam gyermekgyógyász-gyakorlaton, tavaly már csak egy orvos akadt, idén pedig már egy sem. (Más forrásból tudjuk: az évi 80-90 frissen végzett háziorvosnak csak a 25 százaléka áll munkába - a szerk.) De a gyerekek is „elfogynak”, ahhoz, hogy a kártyapénz eltartson egy praxist, csak Miskolcon 8 gyermekkörzetet be kellene zárni. Jó néhányan még nyugdíj mellett elvezényelünk egy-egy praxist, de megélni belőle nem lehet. Egy ideig megoldást jelenthetnek az egészségügyi központok, mint a Szent György utcai, hol 6-8 felnőtt háziorvos és 1-2 gyermekorvos ellát mindenkit. Ha ahhoz is kevesen lesznek a gyermekgyógyászok, akkor majd a megmaradók járnak körbe-körbe konzultációkra. De hogy egyálalán legyenek, ahhoz is változtatni kellene a finanszírozáson, azonnal - az utolós utáni órában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában